Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура оголосила про підозру псковським десантникам із розслідування Радіо Свобода за катування полковника СБУ


Київська обласна прокуратура заявила, що ідентифікувала двох офіцерів збройних сил РФ, які катували та вбили співробітника Служби безпеки України у Ворзелі під Києвом. Про це повідомила пресслужба Офісу головного прокурора 8 серпня.

За даними правоохоронців, заочну підозру у порушенні законів та звичаїв війни отримали командир 175-го окремого розвідувального батальйону 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ РФ та його заступник.

За даними слідства, в березні 2022 року невстановлені військовослужбовці РФ забрали полковника СБУ та ще одного цивільного чоловіка з їх домівок і привезли до місця базування російських військ у лісосмузі поблизу Ворзеля Бучанського району.

«Там підозрювані прив’язали полковника СБУ до дерева, а іншого чоловіка поклали на землю. Офіцери окупаційних військ били їх ногами та руками по тілу. Окрім того, підозрюваний командир встромляв дерев’яний кілок в рану на голові полковника СБУ. Після цього його відв’язали від дерева та поклали до ями, де він помер», – йдеться у повідомленні.

Раніше Радіо Свобода вдалося встановити російських військових, які, ймовірно, причетні до викрадення, знущань, катувань та вбивства полковника Служби безпеки України Олексія Теліженка під час окупації Бучі у березні 2022 року.


Ймовірних відповідальних вдалося знайти завдяки викраденим нагородам полковника Теліженка. Серед, ймовірно, причетних до вбивства осіб журналісти Радіо Свобода називали таких військових:

  • заступник командира 175-го ОРБ, капітан Каскулов Аслан Юрійович;
  • заступник начальника штабу 175-го ОРБ, капітан Глушенков Ярослав Олександрович;
  • начальник РЕБу 175-го ОРБ, капітан Дрога Сергій Федорович.

Напередодні Радіо Свобода повідомило, що українські правоохоронці заочно повідомили підозру заступникові командира 175-го окремого розвідувального батальйону із російського Пскова капітану Аслану Каскулову за фактом порушення законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України). Відповідний документ з’явився на сайті Офісу генпрокурора 6 серпня.

За даними Офісу генпрокурора, під час окупації російська армія скоїла в Бучанському районі Київської області понад 9 000 воєнних злочинів, більше ніж 1 700 цивільних осіб загинуло, із них близько 700 у Бучі.

Росія заперечує причетність своїх військ до масових вбивств цивільних у Бучі та називає це «фейком» та «провокацією».

Правоохоронні органи України продовжують офіційне розслідування обставин загибелі полковника СБУ Олексія Теліженка.

Форум

XS
SM
MD
LG