СБУ: генералу РФ, який командував операцією «Київ за три дні», заочно повідомили про підозру

«Тривають комплексні заходи, щоб знайти і покарати воєнного злочинця країни-агресора»

Служба безпеки України інформує, що російському генерал-майору Володимиру Селіверстову – колишньому командиру 106-ї повітряно-десантної дивізії збройних сил Росії заочно повідомили про підозру за статтею про ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Як зауважили в СБУ, на початку повномасштабної війни російський генерал командував операцією із захоплення Києва з північно-західного напрямку.

«На виконання наказу командувача угрупованням військ Східного військового округу ЗС РФ підозрюваний у період з 24 лютого по 2 квітня 2022 року організував і забезпечив вторгнення російських військ на територію Київської області і її окупацію. Він віддавав накази підпорядкованим йому командирам 137 та 51 парашутно-десантних полків на ведення бойових дій із залученням бойової техніки й іншого озброєння», – повідомили в Офісі генпрокурора, за процесуального керівництва якого проводили розслідування.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Журналісти ідентифікували сотню бійців і командирів «ПВК «Редут», які брали участь у вторгненні в Україну

У СБУ додали, що за планом російського Генштабу, 24 лютого 2022 року десантні підрозділи Селіверстова мали взяти під контроль аеродром у Гостомелі з подальшою окупацією всього селища. «Інше угруповання військ зі складу дивізії фігуранта отримало наказ на захоплення Вишневого – ще одного населеного пункту передмістя столиці України. У разі успішного виконання завдань окупанти планували закріпитися в окупованих районах, створивши плацдарм для подальшого наступу на Київ», – йдеться в повідомленні. Після підходу основних сил російські війська планували штурмувати столицю України.

Після того, як українські військові зірвали російські наміри, «оточили й знищили значну частину угруповання Селіверстова під час боїв за Гостомель» і знищили російський штаб у Бучанському районі, де перебував російський генерал разом із усім командним складом його дивізії, Селіверстов і його заступники були тяжко поранені, кажуть в СБУ. Тоді був відданий наказ на «евакуацію» російського угруповання.

«Тривають комплексні заходи, щоб знайти і покарати воєнного злочинця країни-агресора», – кажуть в Службі безпеки.

Коментарів російського генерала з приводу підозри поки що немає.

Частина Київської області була окупована російськими військами у перші дні повномасштабного вторгнення. Під час окупації, як встановили правоохоронні органи України, російські військові чинили воєнні злочини – розстріли мирного населення, зґвалтування, викрадення і тортури. Ці злочини розслідують СБУ й органи прокуратури. 2 квітня 2022 року Київщину звільнили від російської окупації.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Річниця початку масштабної війни Росії проти України: чому Захід так помилився у оцінках і прогнозах