Розвідка Британії: війська РФ могли помилково поцілити у зерновоз у Чорному морі 11 вересня

Вантажні крани і вантажні склади в морському порту, Одеса, Україна. Фото архівне

Британська розвідка вважає малоймовірним, що зерновоз у Чорному морі був запланованою ціллю і, швидше за все, був уражений через недоліки процедур визначення цілі російськими пілотами, які використовують старі боєприпаси. Про це 3 жовтня йдеться у повідомленні Міністерства оборони Великої Британії.

Аналітики вважають, що удар завдали протикорабельною ракетою повітряного базування Х-22 (у класифікації НАТО – AS-4 Kitchen) з російського Ту-22, а катастрофічних наслідків для судна вдалося уникнути через збій у механізмі детонації.

«Після втрати підводного човна у квітні цього року Росія майже напевно стала більш обережною у своїх ударних операціях у Чорному морі. Цілком можливо, що цей інцидент стався через те, що пілоти поспіхом неправильно ідентифікували торговий корабель як свою ціль, бажаючи покинути район одразу після запуску, побоюючись бути ураженими українською ракетою класу «земля-повітря», – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що запуск надзвукової крилатої ракети на неправильному курсі проти ймовірної помилкової цілі в міжнародних водах демонструє вкрай «погану і безвідповідальну авіаційну методику».

11 вересня торговельне судно було вражене ракетою в Чорному морі, коли воно прямувало з Одеси до Єгипту, повідомив президент Володимир Зеленський. Судно було завантажене понад 26 тисячами тонн зерна. Під час атаки ніхто не постраждав.

Румунська влада заявила, що корабель перебував у морській економічній зоні Румунії, члена НАТО, коли зазнав удару. Судно перевозило зерно з Чорноморська, Україна, до Стамбула, коли воно зазнало удару, йдеться в пресрелізі берегової охорони.

Україна, один із провідних світових виробників й експортерів зерна, щомісяця відправляє близько чотирьох мільйонів тонн зерна Чорноморським коридором.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Де флот? Його немає. Це факт перемоги ворога». Як Росія втратила своє панування у Чорному морі