Розвідка Британії: через війну в Росії далі буде менше медиків, якість послуг погіршується

3 квітня голова Держдуми Росії заявив, що про нестачу 30 тисяч лікарів у РФ

Кількість медичних працівників у Росії буде і далі скорочуватися протягом 2024 року, а зовнішній пошук медичного персоналу з недостатньою перевіркою кваліфікації створює потенціал для погіршення якості клінічних послуг, заявила у своєму звіті розвідка Великої Британії.

Там згадали, що 3 квітня голова Держдуми Росії заявив, що про нестачу 30 тисяч лікарів у РФ. За його словами, в районних лікарнях брак медперсоналу сягає приблизно 50 відсотків.

«Це більше порівняно з 26 500 у листопаді 2023 року. Поточна нестача пояснюється тим, що частина медичного персоналу працює в приватному секторі, а інші – залишили країну. Після мобілізації у вересні 2022 року лікарів прямо застерегли від виїзду з Росії. До 2% російських лікарів і медичних працівників залишили Росію, щоб уникнути призову», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому Міноборони Британії 8 квітня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У РФ Фонд нацдобробуту все частіше використовується для фінансування війни проти України – розвідка Британії

«Збільшення вимог до роботи через меншу кількість лікарів сприяло деяким подальшим скороченням. Згідно з оцінкою, наведеною в січні 2024 року, за попередні 15 місяців кількість лікарів у РФ скоротилася на 7500 – через тривалий робочий день і низьку оплату праці. За даними Центру аналізу європейської політики, щоб усунути цю нестачу, Росія набирає на роботу вихідців з африканських країн, які не мають підтвердження кваліфікації», – йдеться в повідомленні.

У розвідці Британії наголосили, що значні ресурсні й фінансові зобов’язання щодо підтримки війни Росії в Україні негативно впливають на низку цивільних секторів РФ, які надають послуги російському населенню.

У лютому в розвідці Британії вже заявляли про те, що в Росії через війну проти України спостерігається нестача лікарів і медичного персоналу. Зокрема, як йшлося у повідомленні, в 22 регіонах спостерігалася суттєва нестача лікарів, «ще в семи – вона оцінюється як гостра».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Росії ОПК навряд зможе підтримати більшу мобілізацію – ISW

Перед тим розвідка припускала, що ризик перегріву російської економіки «залишається ймовірним» через вплив війни, яку Росія веде проти України, оскільки Москва «нарощує витрати на оборону за рахунок інших сфер».

У грудні 2023 року в Держдепартаменті США заявили, що президент РФ Володимир Путін під час своєї пресконференції підтвердив, що, незважаючи на втрати РФ і руйнування російської економіки, міжнародну ізоляцію Росії, його цілі війни проти України жодним чином не змінилися.

Дані опитування, проведеного російським аналітичним центром «Левада-центр» й оприлюдненого на початку цього року, показали, що переважна більшість росіян підтримують російське вторгнення в Україну. За його результатами, станом на січень 2024 року більшість опитаних (77%) підтримують війну проти України, не підтримують — 16% респондентів, ще 8% вагаються з відповіддю.

Половина росіян підтримує ідею мирних переговорів, але цей показник дещо знизився порівняно з листопадом минулого року.

Лише третина росіян вважають, що вони несуть моральну відповідальність за загибель мирних жителів та руйнування в Україні (10% — безумовно та 21% — несуть певною мірою), протилежної думки 62% опитаних.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час