Омбудсмен після даних про розстріл 9 українських полонених на Курщині направив листи до ООН і МКЧХ

Згідно з міжнародним гуманітарним правом, розстріл солдатів, що здаються в полон, є воєнним злочином

Російські військові в Курській області РФ розстріляли дев’ятьох українців, які здалися в полон, повідомив український аналітичний проєкт Deepstate. За даними аналітиків, це сталося 10 жовтня біля селища Зелений Шлях. За повідомленням, українські військові здалися в полон після того, як у них закінчили боєприпаси.

Уповноважений із прав людини Верховної Ради України Дмитро Лубінець назвав дії російських військових грубим порушенням Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими. Він звернувся до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням розслідувати те, що сталося.

«Ці дії не мають залишитися безкарними, і ворог повинен понести всю відповідальність. Росія – це країна-терорист, яка порушує всі правила та звичаї війни. Міжнародна спільнота не повинна закривати очі на такі злочини», – написав Лубінець у телеграмі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Наказ – обнулити». Страти українських полонених: чому їх стає більше та як покарати винних

Згідно з міжнародним гуманітарним правом, розстріл солдатів, що здаються в полон, є воєнним злочином.

Російська сторона повідомлення про розстріл полонених не коментувала.

Повідомлення про вбивства, тортури й жорстоке поводження з українськими військовополоненими надходять регулярно. 2 жовтня українська прокуратура розпочала розслідування вбивства російськими солдатами 16 українських полонених у Донецькій області.

Загалом українські правоохоронні органи мають у своєму розпорядженні інформацію про вбивство щонайменше 93 українських військовополонених російськими солдатами, повідомив 4 жовтня Юрій Бєлоусов, начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту.

За його словами, 80% випадків страт українських військовополонених зафіксовано у 2024 році, але тенденція стала з’являтися в листопаді 2023 року, коли «відбулися зміни у ставленні військовослужбовців РФ до наших військовополонених у гірший бік».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Щонайменше 177 українських полонених загинуло у російських тюрмах – Міноборони