Російський суд засудив двох білорусів до 12 років колонії у справі про диверсію

Суд також зобовʼязав підсудних виплатити залізниці два мільйони 800 тисяч рублів збитків

Московський обласний суд РФ засудив двох громадян Білорусі – Артема Бреського і Кирила Баська – до 12 років колонії суворого режиму у справі про диверсію через підпал електровоза, пише російська служба Радіо Свобода.

Суд також зобовʼязав підсудних виплатити залізниці два мільйони 800 тисяч рублів збитків.

Уродженців Вітебська Баська і Бресського затримали в Москві наприкінці грудня 2022 року. Спершу на них склали протоколи про дрібне хуліганство й оштрафували за нецензурну лайку в громадському місці. Пізніше суд заарештував їх за статтею про умисне пошкодження майна, а потім обвинувачення перекваліфікували на статтю про диверсію.

За версією слідства, Басько і Бресський за винагороду підпалили електровоз у локомотивному депо «Оріхово-Зуєво». Таке завдання вони нібито отримали від невідомого в телеграм-каналі. У ФСБ стверджують, що це був співробітник української розвідки.

У суді обвинувачені відмовилися від свідчень, які дали під слідством, заявивши про тортури і погрози під час допиту. Також Басько і Бресський просили перекваліфікувати справу за статтею про пошкодження майна, наполягаючи, що нічого не знали про ймовірний звʼязок замовника з українською розвідкою і не збиралися виводити з ладу транспортну інфраструктуру.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в Росії почастішали випадки диверсій на залізниці та інших обʼєктах інфраструктури. За підпали часто затримують дуже молодих людей. Слідчі стверджують, що на такі дії підлітків підбивають «куратори з інтернету», які обіцяють за це гроші. Доказів існування таких «кураторів» або відомостей про їхнє затримання в публічному доступі немає.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ув’язнений у колонії в РФ кримський громадянський журналіст Бекіров 3 тижні не виходить на зв’язок – дружина