«Репортери без кордонів» засудили затримання журналіста WSJ у Росії, назвавши це помстою за його роботу

Редакція WSJ також висловила глибоке занепокоєння через затримання журналіста

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила затримання в Росії за звинуваченням у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича.

«[Гершкович] проводив розслідування щодо ПВК «Вагнер». «Репортери без кордонів» стурбовані тим, що виглядає «відплатою»: журналісти не повинні ставати мішенню!» – йдеться у заяві правозахисної групи.

Редакція WSJ також висловила глибоке занепокоєння через затримання журналіста. У заяві йдеться про те, що газета «категорично заперечує» звинувачення і вимагає негайного звільнення свого репортера.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Гершковича «взяли на місці злочину». Доказів своїм словам він не навів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

30 березня стало відомо, що журналіст, який близько шести років працює в Росії, зник у Єкатеринбурзі під час підготовки матеріалу про ПВК «Вагнер».

Пізніше Федеральна служба безпеки Росії повідомила про затримання за підозрою у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. Спецлужба стверджує, що журналіст за завданням США займався збором відомостей про одне з підприємств російського ВПК. Підприємство у повідомленні не названо.

Видання «Медуза» з посиланням на колегу кореспондента WSJ повідомило, що той їздив до Нижнього Тагілу. Там розташований танковий «Уралвагонзавод» і ще кілька підприємств військово-промислового комплексу. «Верстка» зазначає, що у Свердловській області РФ розташовано понад 100 заводів та підприємств, які працюють на держоборонзамовлення. «Комерсант» пише, що Гершковича доправлять до Москви і помістять у СІЗО «Лефортово».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія звільнила ексвійськового США після року ув’язнення за звинуваченням у незаконному перетині кордону – CNN

У липні Росія разом із Венесуелою, Іраном, Китаєм, КНДР і М’янмою потрапила до складеного Держдепартаментом США списку країн з підвищеним ризиком неправомірного затримання американців. Американські експерти прямо звинувачують Москву у захопленні заручників для тиску на Вашингтон та обміну їх на заарештованих за кримінальними статтями росіян.

Останню статтю за авторством Гершковича його видання опублікувало 28 березня. У грудні у виданні вийшов матеріал про те, як президент Росії Володимир Путін отримує інформацію про війну в Україні, над яким працював журналіст. У тексті стверджувалося, що інформація редагується ФСБ Росії, внаслідок чого Путін не отримує повної інформації про провали армії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін каже, що подальші обміни засудженими зі США можливі