У РФ 148 педагогів зазнали переслідувань за антивоєнні погляди – «ОВД-Інфо»

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну в Росії щонайменше 148 викладачів зазнали переслідувань через антивоєнну позицію, ідеться в дослідженні правозахисного проєкту «ОВД-Інфо». Йдеться про викладачів шкіл, вищих та середніх спеціальних навчальних закладів.

Проти 23 викладачів порушили кримінальні справи, щодо 106 – адміністративні.

Кримінальні справи порушували за статтями про так звані військові фейки, про дискредитацію російської армії та виправдання тероризму. Пензенську вчительку англійської мови Ірину Ген засудили до п’яти років умовно у справі про «фейки» про російську армію за те, що в розмові з ученицями вона висловилася проти вторгнення Росії до України.

Адміністративні протоколи складали за статтями про дискредитацію армії Росії, порушення порядку чи організацію проведення мітингу, демонстрацію екстремістської символіки, опір поліцейським та дрібне хуліганство. Усі ці статті почасти застосовують у випадках політично вмотивованого переслідування, зазначають правозахисники.

Більшість викладачів (59%), які зазнали переслідування, були звільнені (82 випадки звільнення, три випадки усунення від викладання, два випадки усунення з наступним звільненням). З переслідуваних 22 викладачі емігрували, п’ятеро з них залишили Росію через кримінальні справи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У РФ засудили російського політолога і українського журналіста – за «фейки» про армію

З 2022 року російська влада стала впроваджувати в школах і вишах більше пропагандистських дисциплін і посилювати так зване патріотичне виховання, а від викладачів вимагають активно підтримувати війну, пише правозахисний проєкт. Ці зміни спричинили дефіцит кадрів. У 2023 році зі шкіл звільнилися 193 тисячі вчителів, що склало 14% від загальної кількості педагогів у РФ. Тим, хто залишився, часто доводиться вдаватися до компромісів і використання езопової мови, щоб висловити свою антивоєнну позицію, йдеться в дослідженні.

У 51 зі 148 випадків, проаналізованих «ОВД-Інфо», переслідування антивоєнних педагогів розпочиналося з доносів. Переважно їх писали самі учні або їхні батьки (22 випадки).

2023 року, за даними правозахисників, зросла кількість випадків кібербулінгу викладачів з боку провоєнних активістів, особливо в окупованому Криму.