Доступність посилання

ТОП новини

У РФ заочно заарештували колишню співробітницю RFE/RL Фаріду Курбангалеєву


Фаріда Курбангалеєва
Фаріда Курбангалеєва

Cуд у Москві заочно заарештував на два місяці колишню співробітницю телеканалу «Настоящее время» (спільний проєкт Радіо Свобода та «Голосу Америки») Фаріду Курбангалеєву. Її звинувачують за статтею про виправдання тероризму або заклики до нього, а також про так звані фейки про російську армію.

Курбангалеєва перебуває за кордоном. Вона може бути затримана, якщо її екстрадують або вона сама повернеться до Росії.

Видання «Медіазона» з зали суду повідомило, що в цій же справі проходить доброволець легіону «Свобода Росії» Олексій Барановський. У матеріалах справи йдеться, що Курбангалеєва «вважає правильною діяльність організацій, визнаних у РФ терористичними» – імовірно, йдеться саме про легіон «Свобода Росії», в якому російські громадяни воюють на боці ЗСУ. 3 травня на ютуб-каналі журналістки опубліковано інтерв’ю, яке вона взяла у Олексія Барановського.

Раніше міністерство внутрішніх справ Росії оголосило журналістку в міжнародний розшук, а Росфінмоніторинг вніс її до реєстру осіб, які, на думку російської влади, можуть бути причетні до тероризму чи екстремізму. Відповідно, всі її банківські рахунки в Росії були заблоковані.

Фаріда Курбангалеєва розпочала кар’єру журналістки у Казані, де з 1998 до 2007 року працювала на ДТРК «Татарстан». З 2007 до 2014 року працювала в редакції новин на телеканалі «Росія-1». У 2014 році, після анексії Криму та початку війни на Донбасі, журналістка залишила федеральний канал. Вона виїхала з Росії й зараз співпрацює з незалежними російськомовними ЗМІ. У 2018–2021 роках вона працювала ведучою на телеканалі «Настоящее время». Також зараз журналістка розвиває власний ютуб-канал, на який підписано понад 30 тисяч людей.

Після початку збройного вторгнення Росії в Україну Курбангалеєва різко засудила політику Кремля. Коли російська влада оголосила її в розшук, вона заявила, що знає причину її переслідування: «За те, що я відкрито говорю про те, що держава Росія, громадянкою якої я є, веде злочинну загарбницьку війну в Україні, поневолює народи, стирає ідентичності, катує, грабує, ґвалтує, краде і придушує будь-яке інакомислення».

Форум

XS
SM
MD
LG