У ЄС опублікували новий пакет санкцій – вугільне ембарго діятиме з серпня

Рада ЄС опублікувала п’ятий пакет санкцій, який, серед іншого, містить заборону на купівлю російського вугілля, це обмеження запрацює з серпня.

У пакет санкцій, серед іншого, входить:

Заборона закупівлі вугілля – з серпня 2022 року заборона на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять з Росії або експортуються з Росії. Зараз імпорт вугілля в ЄС становить 8 мільярдів євро на рік.

Заборона на доступ до портів ЄС – заборона надавати доступ до портів ЄС суднам, зареєстрованим під прапором Росії. Проте є виключення для сільськогосподарської та харчової продукції, гуманітарної допомоги та енергетики.

Заборона для вантажних автоперевезень – заборона для будь-яких російських та білоруських автотранспортним підприємств, що не дозволить їм перевозити вантажі, у тому числі транзитом. Проте це не стосується фармацевтичної, медичної, сільськогосподарської та харчової продукції, зокрема пшениці.

Також у Євросоюзі застосували заходи для усунення лазівок зі вже запроваджених санкцій. Наприклад, заборона на участь російських компаній у державних закупівлях у країнах-членах ЄС, виключення будь-якої фінансової підтримки російським державним органам.

Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що після запровадження цих санкцій російське вугілля продаватимуть на альтернативних ринках, проте не уточнив на яких.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Журналісти знайшли нинішнього і колишнього чоловіків дочки Путіна: їх не зачепили санкції

Через широкомасштабне військове вторгнення Росії українська влада закликає Захід застосувати ембарго щодо російських енергоносіїв. 5 квітня ЄС оголосив про запровадження п'ятого пакету санкцій проти Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Казахстанський банк із китайським капіталом допомагає громадянам Росії обходити санкції

Заборону на імпорт російської нафти оголосили Сполучені Штати Америки і Велика Британія.

7 квітня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав до додаткових обмежень проти Росії, зокрема негайного повного ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час