Путін зустрінеться з президентом Ірану на тлі загострення на Близькому Сході

Президент Росії Володимир Путін не планує зустрічатися з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу (фото архівне)

Російський президент Володимир Путін планує цього тижня зустрітися зі своїм іранським колегою Масудом Пезешкіаном на тлі побоювань розширення війни на Близькому Сході.

Офіційні російські інформаційні агентства процитували 7 жовтня помічника президента РФ Юрія Ушакова, який повідомив, що двоє лідерів зустрінуться в столиці Туркменистану Ашгабаті 11 жовтня.

Ушаков додав, що Путін також планує провести переговори з Пезешкіаном на саміті БРІКС у російському місті Казань, який пройде 22-24 жовтня.

Ці оголошення свідчать про продовження співпраці між двома країнами на тлі близькосхідної кризи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рік після нападу 7 жовтня: Ізраїль переживає «сильну поляризацію»

Ушаков не надав подробиць щодо зустрічей, але зазначив, що Путін не планує зустрічатися з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу щодо загострення ситуації в регіоні.

Відсутність запланованої зустрічі з Нетаньягу свідчить про те, що нинішня дипломатична увага Росії може бути більше зосереджена на її партнерстві у рамках БРІКС, до якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка, а також Єгипет, Ефіопія, Іран і ОАЕ, а не безпосередньому залученні в ізраїльсько-палестинський конфлікт.

7 жовтня – перша річниця нападу бойовиків «Хамасу» на Ізраїль, у результаті якого загинули понад 1200 людей і близько 250 – потрапили в заручники. Ізраїльські військові нині продовжують масовані авіаудари по Бейруту і наступ у південному Лівані, спрямовані на знищення союзного Ірану збройного угруповання «Хезболла».

Сполучені Штати Америки і Європейський союз визнали «Хамас» терористичною групою.

«Хезболлу» США визнали терористичною організацією, а Європейський союз вніс у чорний список її збройне крило, але не політичну партію. Політична партія «Хезболла» має місця в парламенті Лівану.

Конфлікт у Секторі Гази все ще вирує в той час, як Ізраїль відкрив другий фронт на півдні Лівану проти «Хезболли».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Президент Ірану пообіцяв «жорсткішу відповідь», якщо Ізраїль завдасть удару у відповідь по Тегерану