Путін пропонує Держдумі РФ ратифікувати договір про партнерство з КНДР, який передбачає «військову допомогу»

Президент РФ Володимир Путін

Президент РФ Володимир Путін вніс до Державної думи законопроєкт про ратифікацію договору про всеосяжне стратегічне партнерство між Росією та Північною Кореєю. Він опублікований у базі законодавчої діяльності Держдуми 14 жовтня.

У пакеті документів до проєкту закону також розміщений текст договору. У статті 4 цієї угоди зазначається: «Якщо одна із сторін зазнає збройного нападу з боку будь-якої держави або кількох держав і виявиться таким чином у стані війни, то інша сторона негайно надасть військову та іншу допомогу всіма наявними в її розпорядженні засобами відповідно до статті 51 Статуту ООН та відповідно до законодавства Російської Федерації та Корейської Народно-Демократичної Республіки».

Договір набере чинності після того, як сторони обміняються ратифікаційними грамотами.

Володимир Путін та лідер КНДР Кім Чен Ин підписали цей договір 19 червня під час візиту президента РФ до Північної Кореї. Згодом текст угоди опублікувало Центральне телеграфне агентство Кореї.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія нарощує союзництво з КНДР, українські військові наразі потребують більшої підтримки – Зеленський

Як зазначало південнокорейське агентство «Рьонхап», стаття 4 договору практично повністю повторює статтю 1 Договору про дружбу та взаємодопомогу між СРСР та КНДР від 1961 року.

Західні видання повідомляли, що Північна Корея постачає до Росії артилерійські снаряди, які використовують у російсько-українській війні. Крім того, військові інженери з КНДР допомагають військам РФ завдавати ударів по Україні, а в боях на боці Росії беруть участь північнокорейські військові.

Про те, що КНДР «фактично входить у війну», 14 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський. Він також сказав, що Північна Корея не просто передає зброю Росії, а фактично відправляє своїх громадян воювати в Україну у російських військах.