Прокуратура: експоліцейського, підозрюваного в коригуванні удару по Грозі, заочно засудили в іншій справі

5 жовтня 2023 року російські військові обстріляли село Гроза на Харківщині. За даними місцевої влади, війська РФ вдарили у сільське кафе-магазин, куди люди прийшли на поминки військового

Колишнього поліцейського, який перейшов на бік Росії під час окупації Харківщини, заочно засудили до 15 років ув’язнення, заявила Харківська обласна прокуратура.

За повідомленням, Київський районний суд Полтави визнав його винним у державній зраді в умовах воєнного стану і засудив до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах на три роки.

«Прокурори довели, що діючий поліцейський під час окупації Чкаловської селищної територіальної громади на Чугуївщині добровільно співпрацював з ворогом. З перших днів березня 2022 року він почав працювати у псевдоправоохоронному органі. Для цього окупанти видали йому вогнепальну зброю та автівку із позначкою – літерою «Z», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Війська РФ вранці обстріляли Борову на Харківщині, загинула людина – ОВА

За даними прокуратури, фігурант показав російським військовим місця для найкращого тактичного і стратегічного розташування ворожої артилерії та іншої техніки в Чугуївскому районі.

У липні 2022 року його призначили «начальником відділу карного розшуку» у окупаційному органі в селищі Шевченкове Куп’янського району. Поміж іншого, від затримував місцевих мешканців та особисто допитував їх.

Відомство уточнює, що термін відбуття покарання засудженим буде обчислюватися з моменту його затримання. Зараз він «переховується від українського правосуддя на території РФ».

Прокуратура також нагадує, що поліцейського та його брата підозрюють у наведенні ракети на кафе у селі Гроза на Харківщині.

Цю справу кваліфікують за статтями про державну зраду «у формі надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчиненій в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб», та порушенні законів і звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством. Слідство в цій справі триває.

Читайте також: СБУ: суд в Україні виніс вирок експосадовцю «Чорноморнафтогазу», затриманому в 2020 році

Служба безпеки України заявляла в жовтні 2023 року, що «по гарячих слідах» установила особи двох чоловіків, які скоригували російський ракетний удар по кафе у селі Гроза на Харківщині 5 жовтня. Йдеться про двох місцевих жителів – 30-річного Володимира Мамона та його молодшого брата 23-річного Дмитра Мамона, які під час окупації частини Харківщини перейшли на бік російських загарбників.

Як раніше повідомляли «Схеми» з посиланням на документи слідства, під час окупації Володимир Мамон розвозив провізію російським солдатам на блокпости, мародерив і шукав АТОвців. У списках окупаційного поліцейського главку «Схеми» знайшли ще двох Мамонів – це брати Володимира – Олександр та Дмитро, у минулому – теж поліцейські на Харківщині.

5 жовтня 2023 року російські військові обстріляли село Гроза на Харківщині, внаслідок чого загинули 59 людей. За даними місцевої влади, війська РФ вдарили у сільське кафе-магазин, куди люди прийшли на поминки військового.

У Харківській обласній прокуратурі повідомили, що загинула фактично половина мешканців села, які залишалися у Грозі. Правоохоронці не виключають, що ракета, ймовірно – «Іскандер», була зумисне наведена на заклад.