Представник НАТО в Україні не бачить ризику ядерної ескалації з боку Росії

Представник НАТО Патрік Тернер запевнив, що альянс має можливості для захисту союзників

«Брязкання» ядерною зброєю підриває заходи ядерного стримування, заявив старший представник НАТО в Україні Патрік Тернер в інтерв’ю агентству «Укрінформ» від 15 жовтня.

«Але, по-перше, треба чітко відзначити, що, за останніми оцінками НАТО, наразі не існує серйозного ризику будь-якої ядерної ескалації з боку Росії», – зазначив він.

Також, додав Тернер, НАТО спостерігає «за тим, що відбувається в реальності», і зараз не бачить ознак підготовки Росії до суттєво іншої ядерної політики.

Читайте також: Байден заявив про готовність США до переговорів з РФ, Китаєм і КНДР щодо зменшення ядерної загрози

Представник НАТО запевнив, що альянс має можливості для захисту союзників:

«Ми й надалі будемо спокійними та виваженими, ухвалюючи рішення, необхідні для підтримки України. Члени НАТО стабільно надсилають Москві сигнал, що ядерну війну неможливо виграти і ніколи не можна розв’язувати».

Він також прокоментував ядерні навчання, які наразі проводить Північноатлантичний альянс, зазначивши, що вони є частиною циклу навчань, «щоб альянс мав надійний та дієздатний засіб ядерного стримування».

НАТО 14 жовтня розпочало свої щорічні ядерні навчання Steadfast Noon, які триватимуть два тижні. Понад 60 літаків здійснять тренувальні польоти над Бельгією і Нідерландами, а також у повітряному просторі над Данією, Великою Британією і Північним морем.

Читайте також: У Кремлі відреагували на щорічні ядерні навчання НАТО – кажуть про «нагнітання напруженості»

Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь на тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ. За його словами, Росія в оновленій редакції своєї ядерної доктрини планує розглядати як спільний напад агресію з боку будь-якої неядерної держави, але за участю чи за підтримки ядерної країни.

В Офісі президента України назвали слова Путіна черговим «ядерним шантажем».

7 вересня директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільям Бернс, коментуючи погрози Росії застосувати ядерну зброю, заявив, що Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Генсек НАТО закликав союзників ігнорувати ядерні погрози Путіна