«Громадянська коаліція» Туска перемагає на виборах до Європарламенту в Польщі

Премʼєр (у центрі), коментуючи результати виборів, заявив: «З усіх демократичних партій Європи саме «Громадянська коаліція» отримала найвищий результат»

У Польщі на виборах до Європарламенту перемагає «Громадянська коаліція» Дональда Туска. Попередньо, партія може претендувати на 21 мандат.

Премʼєр, коментуючи результати виборів, заявив: «З усіх демократичних партій Європи саме «Громадянська коаліція» отримала найвищий результат. Ми показали, що є світлом надії для Європи».

На 20 місць у Європарламенту розраховує «Право і справедливість». Лідер партії Ярослав Качинський назвав це доброю новиною і додав, що його політсила будує чіткий план для перемоги на наступних виборах.

«У нас є чітке завдання, ми будемо об’єднуватися, і немає жодних сумнівів, що дорога до перемоги на цих вирішальних виборах – спочатку президентських, а потім парламентських – відкрита», – сказав Качинський після оголошення результатів опитування на виборах до Європарламенту.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Центристські групи зберігають більшість у Європарламенті, але ультраправі мають здобутки – прогноз

Трійку лідерів замикає ультраправа партія «Конфедерація». Шестеро її депутатів може потрапити до Європарламенту. Один із лідерів партії Славомір Менцен сказав, що це найбільший успіх «Конфедерації» і що він сподівається на зміну курсу Європейського союзу.

«Ми досягли найвищого результату в історії нашого середовища, ми стали третьою політичною силою в Польщі. Сподіваюся, що також завдяки нашим євродепутатам під час цієї каденції Європарламенту відбудеться корекція курсу ЄС», – написав Славомір Менцен у мережі X.

Загалом перші оцінки, що надійшли після виборів до Європейського парламенту, свідчать про те, що ультраправі матимуть успіхи за підсумками голосування, зокрема завдяки результатам у Франції й Німеччині. Проте, згідно з прогнозами, центристські групи зберегли більшість.

У голосуванні, що проходило 6–9 червня у 27 країнах ЄС, мали право взяти участь близько 360 мільйонів виборців країн ЄС. Явка на виборах у більшості країн була вищою, ніж у 2019 році. Європарламент схвалює склад Єврокомісії (але він сам формується на підставі домовленостей країн-членів ЄС), а також загальноєвропейські законодавчі ініціативи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вибори до Європарламенту. В чому їхня суть і чому це важливо?