Безпека на кордоні та в повітряному просторі: Збройні сили Польщі оголосили дві військові операції 

Білорусько-польський кордон поблизу Гродно, Білорусь. Архівне фото

З 1 серпня Збройні сили Польщі розпочинають дві нові військові операції, спрямовані на зміцнення національної безпеки на східному кордоні країни та в повітряному просторі Польщі.

«Операції під назвою «Безпечне Підляшшя» та «Східна зоря» є відповіддю на зростаючі загрози, спричинені міграційним тиском з боку білоруського режиму та триваючою військовою агресією Росії проти України, що супроводжуються повітряними атаками на її західні регіони», – повідомило в мережі X оперативне командування Збройних сил Польщі.

За інформацією військових, операція «Безпечне Підляшшя» покликана збільшити ефективність захисту від нелегальної міграції на східному кордону Польщі. У цій операції передбачена участь 17 тисяч польських військових.

«Солдати польської армії підтримуватимуть дії Прикордонної служби і поліції, протидіючи нелегальному перетину кордону в місцях, не призначених для цього», – пише оперативне командування.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Польща посилила кордон з Білоруссю військовою жандармерією

Повідомляється, що операція «Східна зоря» збільшить операційні можливості проти загроз безпеці повітряного простору країни. Вона охоплюватиме територію східної та північно-східної Польщі.

«Операція буде проводитися шляхом постійного моніторингу повітряного простору, реагування на виявлені порушення, співпраці з союзниками в повітрі і на землі та регулярних тренувань військовослужбовці», ­­– йдеться у дописі.

На початку червня премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив про розгортання вздовж кордону буферної зони шириною 200 метрів і довжиною 60 кілометрів, забороненої для всіх, крім поліції.

17 липня під час пресконференції міністр внутрішніх справ Польщі Томаш Семоняк заявив, що запровадження у червні буферної зони має позитивні наслідки, оскільки кількість спроб нелегального перетину польського кордону зменшилася.

Раніше Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали Європейський Союз побудувати лінію оборони вздовж кордону блоку з Росією та Білоруссю, щоб захистити ЄС від військових загроз та інших шкідливих дій з боку Москви.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Це найбільша операція зі зміцнення східного флангу НАТО з 1945 року» – міністр оборони Польщі