Поліція: в Україні викрили 68 осіб, підозрюваних у підпалі військових автомобілів

Зазвичай людей вербують, коли вони шукають роботу в інтернеті

Українські правоохоронні органи розкрили 59 фактів підпалів автомобілів військовослужбовців і викрили 68 осіб, підозрюваних у скоєнні цих злочинів, повідомив начальник карного розшуку Національної поліції Вадим Дзюбинський в ефірі телемарафону 2 серпня.

За його словами, найбільше підпалів авто зафіксовано у Києві, Одесі, Дніпрі і Харкові.

Дзюбинський додав, що підпали скоюють не лише підлітки, як повідомлялося раніше.

«Об’єднує цих людей бажання заробити швидкі і легкі гроші. І також об’єднує те, що всі вони (автомобілі – ред.) були підпалені на замовлення представників спецслужб РФ», – сказав він.

Зазвичай людей вербують, коли вони шукають роботу в інтернеті, зокрема через телеграм-канали. Далі із ними зв’язуються анонімні адміністратори і пропонують за грошову винагороду здійснити підпал автомобілів, розповів начальник карного розшуку Нацполіції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Поліція: у Харкові затримали 18-річного хлопця, якого підозрюють у підпалі автомобіля військового

Дзюбинський розповів, що підпал авто військовослужбовців може кваліфікуватися як заподіяння шкоди обороноздатності держави або перешкоджання діям ЗСУ. У випадку настання особливо тяжких наслідків це кваліфікується як тероризм. За такі дії передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі від 6 років до довічного увʼязнення.

Напередодні голова ОВА Олег Синєгубов розповів, що у Харкові та області зафіксовано близько 40 випадків підпалів авто військових. За його словами, поліція встановила особи всіх паліїв ­– це переважно молодь віком від 12 до 18 років.

У червні Національна поліція повідомляла, що російські спецслужби з метою дестабілізації ситуації в Україні заохочували неповнолітніх за гроші палити автомобілі військовослужбовців ЗСУ.

Після цього правоохоронці повідомляли про затримання підозрюваних у підпалі автомобілів військових у різних регіонах України, зокрема на Київщині, у Львові, Одесі і Харкові.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Підпал автомобілів військових: на Київщині затримали пару, яку підозрюють в роботі на РФ – СБУ