Російська високоточна зброя є малоефективною – Пентагон

На супутниковому знімку показано завантаження можливими ракетами «Калібр» підводного човна класу «Кіло» у чорноморському порту Севастополь, 29 квітня 2022 року

Бойові дії Росії в Україні показали низький технічний рівень так званого високоточного російського озброєння, ракет, що самонаводяться, і бомб, крім того, російські запаси такого озброєння різко скоротилися, заявили у коментарі газеті New York Times неназвані співробітники Пентагону.

За американськими даними, станом на 2 травня по Україні було завдано понад 2100 ударів подібною зброєю. Її застосування помітно знизилося вже після другого тижня масштабної війни через брак такого озброєння, і зараз Росія використовує переважно звичайні бомби, каже джерело газети в Пентагоні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна, світ та агресія Росії. Як уникнути ядерного апокаліпсису?

Російські пілоти, як правило, не можуть швидко виявити цілі на землі та навести на них ракети. Почасти тому Росія не змогла придушити українські протиповітряні системи і забезпечити своїй авіації перевагу у повітрі. Ракети, випущені по території України з-за кордонів України, нерідко б’ють повз ціль або відмовляють, пише видання.

Росія розпочала серйозні роботи над створенням високоточної зброї лише в останні два десятиліття, відстаючи від Сполучених Штатів на понад 20 років. Під час війни в Сирії Росія успішно застосовувала зброю, що самонаводилася, але дуже обмежено і в штучних умовах, коли застосуванню такої зброї російськими пілотами ніщо не перешкоджало, на відміну від України, де їм загрожують українські ППО й українські винищувачі.

Росія застосовує в Україні керовані крилаті ракети Х-101, що запускаються з бомбардувальників, балістичні ракети «Іскандер» і «Точка», а також невелику кількість корабельних крилатих ракет «Калібр». На думку американських аналітиків, російські фахівці виявилися нездатними створити адекватні програми-інструкції, які задають курс та інші параметри польоту крилатим ракетам. Спроба масштабного використання такої зброї в Україні показала, що вона в Росії все ще «у дитячому віці», кажуть співрозмовники New York Times.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія вдвічі збільшила кількість носіїв крилатих ракет у Чорному морі – Міноборони