Пашинян натякнув на вихід Вірменії з ОДКБ, назвавши організацію «бульбашкою»

У відповідь на репліку опозиціонерів, чому б не вийти з ОДКБ, Нікол Пашинян сказав: «ми вийдемо. Ви мене цим лякаєте?»

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян 12 червня заявив, що влада країни у відповідний час ухвалить рішення про вихід з Організації договору про колективну безпеку – військово-політичного блоку на чолі з Росією.

Відповідаючи на запитання опозиційного депутата Тадевоса Аветисяна, Пашинян назвав ОДКБ «союзом-бульбашкою», члени якого нічого не зробили, щоб допомогти Вірменії у війні з Азербайджаном, і навіть, як заявив прем’єр, навпаки, допомагали Баку її планувати.

У відповідь на репліку опозиціонерів, чому б у такому разі не вийти з ОДКБ, Пашинян сказав: «ми вийдемо. Ви мене цим лякаєте?».

«Ми самі вирішимо, коли вийдемо. Як ви вважаєте, який наступний крок, чи зможемо ми повернутися?» – цитує прем’єра місцева служба Радіо Свобода.

Раніше прем’єр Вірменії заявив, що щонайменше дві країни ОДКБ «брали участь у підготовці війни», за результатами якої Азербайджан повернув під свій контроль спочатку частину території Нагірного Карабаху, а потім весь регіон. Він не назвав ці країни, проте його репліка була відповіддю на заяви Олександра Лукашенка під час його візиту до Баку.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Міноборони Азербайджану заявляє про остаточне виведення військ РФ з Нагірного Карабаху

Пашинян також заявляв, що Вірменія фактично заморозила своє членство в ОДКБ, а на початку травня Єреван заявив, що припиняє фінансування діяльності ОДКБ.

Російська влада неодноразово критикувала Єреван, стверджуючи, що Москва виконала всі зобов’язання перед Вірменією. Багато російських коментаторів відкрито звинувачують Пашиняна у прозахідній орієнтації. При цьому глава Кремля Володимир Путін стверджував, що особливих проблем у двосторонніх відносинах немає.

Пашинян у середу також заявив, що Баку та Єреван близькі до укладання мирної угоди. В Азербайджані його слова поки що не підтверджували.

Заяви прем’єра пролунали на тлі масових протестів опозиції у Єревані. Біля будівлі парламенту Вірменії розбито наметовий табір. Учасники протестів звинувачують Пашиняна у здачі національних інтересів у зв’язку, зокрема, з домовленостями щодо делімітації кордонів із Азербайджаном.

Раніше в середу влада Азербайджану заявила про завершення виведення з території країни – з Нагірного Карабаху – російських військових.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Понад 200 людей затримані у Вірменії. Демонстранти протестують проти повернення 4 сіл Азербайджану