ПАРЄ ухвалила резолюцію до роковин Голодомору: «Україні знову загрожує геноцид»

В Асамблеї закликали всі уряди допомогти народу України «боротися з триваючим геноцидним нападом» на країну (фото архівне)

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Вшанування 90-х роковин Голодомору – Україні знову загрожує геноцид». За неї на засіданні 3 жовтня проголосували одноголосно 80 голосами учасників засідання.

Текст документу поки не оприлюднений на сайті ПАРЄ, проте в пресрелізі організації наголошується, що через «дев’яносто років після Голодомору, сталінського геноциду через штучний голод, який призвів до смерті мільйонів українців у 1932-33 роках, Україна знову стоїть перед загрозою геноциду».

В Асамблеї закликали всі уряди допомогти народу України «боротися з триваючим геноцидним нападом» на країну.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МКС отримав нові докази злочинів Росії проти українських дітей. Які саме і на що можна сподіватися

Асамблея зазначила, що використані методи і заяви Росії в контексті її загарбницької війни знову свідчать про прагнення «заперечити саме право українського народу на існування як незалежної нації».

Парламентарі вказали на масові вбивства в Бучі й Ірпені, застосування потужної зброї в густонаселених районах, удари Росії по об’єктах цивільної інфраструктури, «фільтрування» і катування української політичної й культурної еліти, системне знищення духовної і культурної спадщини українського народу, використання їжі як зброї і примусову депортацію десятків тисяч українських дітей як доказ цієї нової загрози геноциду.

Асамблея закликала країни-члени Ради Європи, спостерігачів і партнерів «використати всі наявні в них інструменти, включно з Конвенцією про геноцид, щоб запобігти будь-яким подальшим актам геноциду проти українського народу як національної групи».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Урбіцид на Донбасі: навіщо Росія стирає на порох міста сходу?

ПАРЄ також пропонує прокурору Міжнародного кримінального суду «розглянути можливість перевірки повідомлень про геноцид проти українського народу».

У Міністерстві закордонних справ України зазначили, що документ не лише підтверджує визнання Голодомору 1932-1933 років актом геноциду проти українського народу, але й підкреслює сучасні геноцидні наміри Росії в її агресії проти України.

«Це важливе рішення вшановує пам’ять мільйонів невинних українців, які загинули внаслідок штучного голоду – геноциду, організованого радянським режимом. Визнаючи свідому політику, що призвела до масового голоду з метою знищення української національної ідентичності, ПАРЄ підкреслює важливість історичної правди і справедливості. У резолюції ПАРЄ звертає особливу увагу на прямий зв’язок між минулими злочинами і сучасними звірствами Російської Федерації. Систематичні атаки проти цивільних людей, знищення цивільної інфраструктури, примусова депортація українських дітей і масові воєнні злочини і злочини проти людяності свідчать про геноцидний намір, спрямований на знищення української ідентичності», – зазначили в МЗС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Європейський день пам'яті жертв сталінізму і нацизму. Втрати України обчислюються десятками мільйонів життів

У міністерстві закликали «всі нації й міжнародні організації» визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом проти українського народу, засудити триваючі агресивні і геноцидні дії Росії і підтримати Україну в її боротьбі за свободу, права людини й верховенство права.

Учасниця постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Євгенія Кравчукназвала «дуже важливим» те, що резолюція робить акцент на нинішньому геноцидному нападі Росії.

«Так само, як у 1930-х роках, Росія знову використовує їжу як зброю, не лише проти України, але й для загострення глобальної продовольчої нестабільності… Тому Асамблея визнала Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу і закликає всі національні парламенти, які ще цього не зробили, вчинити так само», – зазначила вона.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Війна на знищення нації»: як українці ставляться до Росії через роки агресії

Росію виключили з Ради Європи невдовзі після широкомасштабного вторгнення в Україну в 2022 році і, відповідно, вона не бере участі у роботі ПАРЄ. Резолюції ПАРЄ, по суті, мають рекомендаційний характер: асамблея не має можливості зобов’язати країни-члени Ради Європи виконувати їх.

У жовтні минулого року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію на підтримку України і її перемоги у війні з Росією, яка, зокрема, містила рекомендацію про визнання Голодомору актом геноциду.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ розгляд питання про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу активізувався в низці країн, і парламенти по всьому світу почали визнавати Голодомор геноцидом українського народу.

Європейський парламент 15 грудня 2022 року підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Євродепутати також закликали Росію як правонаступницю СРСР вибачитися за дії радянського режиму проти України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 90-ті роковини геноциду. Радіо Свобода завжди розповідало правду про Голодомор 1932–33 років