Доступність посилання

ТОП новини

Європейський день пам'яті жертв сталінізму і нацизму. Втрати України обчислюються десятками мільйонів життів


Спільний парад Вермахту і Червоної армії у Бресті 22 вересня 1939 року після вторгнення на територію Польщі військ Німеччини та СРСР. На трибуні (зліва направо): генерал-лейтенант Моріц фон Вікторин, генерал танкових військ Гейнц Гудеріан і радянський комбриг Семен Кривошеїн
Спільний парад Вермахту і Червоної армії у Бресті 22 вересня 1939 року після вторгнення на територію Польщі військ Німеччини та СРСР. На трибуні (зліва направо): генерал-лейтенант Моріц фон Вікторин, генерал танкових військ Гейнц Гудеріан і радянський комбриг Семен Кривошеїн

23 серпня – Європейський День пам'яті жертв сталінізму і нацизму. Ці два тоталітарні режими увійшли в історію як такі, що створили мережі концтаборів для рабської експлуатації та знищення людей, а також як тотальні переслідувачі всякого інакомислення.

23 серпня 1939 року Радянський Союза і нацистська Німеччина підписали Пакт Молотова-Ріббентропа, так званий договір про ненапад, який відкрив двері для початку Другої світової війни. Ця війна перевернула життя сотень мільйонів людей, у багатьох із яких забрала життя.

Гітлерівський нацизм зазнав краху і був засуджений міжнародною спільнотою. А сталінізм не отримав належної оцінки і тепер очільник Росії Володимир Путін знову вдається до сталінських практик, репресуючи людей з іншою точкою зору, атакуючи сусудні незалежні країни і поглиблюючи конфронтацію із демократичним Заходом.

Українська редакція Радіо Свобода висвітлює тему злочинів нацизму і сталінізму усі 70 років від свого створення: і пробиваючись крізь радянські глушилки в СРСР, і вже у незалежній Україні.

Сталінський і Гітлерівський режими домовилися у таємному протоколі до Пакт Молотова-Ріббентропа поділити сфери впливу в Європі і ліквідувати незалежність низки країн, зокрема Польщі, Литви, Латвії, Естонії.

Через тиждень після укладення пакту – 1 вересня 1939 року – нацистська Німеччина вторглася у Польщу. Так почалась Друга світова війна, в якій взяла участь 61 держава світу, а це − 80 % людства.

  • До армій країн-учасниць Другої світової війни залучили понад 110 мільйонів солдатів.
  • Загальні втрати військових та цивільного населення під час війни за різними даними становлять від 50 до 75 мільйонів людей.
  • На території України Друга світова війна вирувала аж до кінця жовтня 1944 року.
  • Втрати серед військових та цивільного населення, за даними УІНП, становлять приблизно від 8 до 10 мільйонів – українців. Це майже чверть усього тогочасного населення України.
  • Загалом же з 1941 до 1945 роки, враховуючи тих, хто загинув від рук обох режимів, був вивезений на примусові роботи, репресований або ж депортований, населення України зменшилося із майже 41 мільйона до 27 мільйонів.
  • Було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, вивезено 550 промислових підприємств, незліченну кількість історичних цінностей.
  • Україна в результаті Другої світової війни зазнала матеріальних втрат у розмірі понад 45% від збитку усього СРСР.
Україна у Другій світовій війні. Інфографіка УІНП
Україна у Другій світовій війні. Інфографіка УІНП

Більше про це читайте тут:

Друга світова війна. Втрати України

Як Сталін із Гітлером Європу ділили: 80 років Пакту Молотова-Ріббентропа

Зустріч 1941 року: диктатори Гітлер і Сталін 80 років тому готувалися до нової війни

Україна в часи Голокосту. Історичні факти

На Нюрнберзький процес над владою СРСР треба запрошувати мене – дослідниця Тамара Вронська

«Мене знайшли у «відпрацьованих матеріалах». Історія бранки концтабору «Аушвіц» Ганни Стрижкової

«Я все життя як із підрубаним коренем. Розбуди вночі, і я назву – 61529». Історія бранки концтабору «Аушвіц» Анни Данилової

Історії священників, які стали Праведниками: експозиція в одеському музеї Голокосту

Нюрнберзький процес: як судили нацистів

Керівники нацистської Німеччини на на лаві підсудних Нюрнберзького трибуналу. 1945 рік
Керівники нацистської Німеччини на на лаві підсудних Нюрнберзького трибуналу. 1945 рік

Жертви сталінізму: розстріляні, замучені в ГУЛАГу

Репресії в Україні розпочалися відразу після встановлення влади більшовиків під керівництвом Комуністичної партії.

Влаштований сталінським режимом штучний голод – Голодомор-геноцид – став апогеєм радянського терору проти українського селянства.

Спочатку «розкуркулення», а потім винищення голодом.

А сталінський «Великий терор» 1937-1938 років забрав життя десятків тисяч українців.

За даними істориків, які у 1989 році отримали доступ до статистичної звітності ОГПУ-НКВД-МВД-МГБ з Центрального держархіву СРСР, впродовж сталінських репресій 1937-38 років на території УРСР було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу.

Насправді, порахувати точну кількість жертв сталінських репресій в Україні досі неможливо. Мільйони померли з голоду, десятки тисяч людей розстріляли, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.

Репресії проти дисидентів тривали аж до проголошення Україною незалежності 24 серпня 1991 року.

Читайте про це тут:

Річниця початку «Великого терору» 1937-38 років, а в Росії реабілітовують Сталіна

Список розстріляних у Сандармоху українців і вихідців з України

Річниця сталінської постанови «про розкуркулення»: українці діляться сімейними історіями і знаходять родичів

Україна в часи Голокосту. Історичні факти

Кого «ховають» Биківнянські могили

Підмогильний – убитий в Сандармосі попередник нобелівських лауреатів Камю і Сартра

Що зробив убитий чекістом у Сандармоху українець Лесь Курбас для світового театру

Архіви України: чекісти контролювали вибори патріарха РПЦ

Із архівів КДБ: доля останнього полковника УПА Василя Левковича-«Вороного»

Акція біля посольства Росії в Україні під назвою «Ніхто не забутий, ніщо не забуте!», з метою нагадати про російсько-радянський колабораціонізм із нацистською Німеччиною в переддень початку Другої світової війни. Київ, 22 червня 2011 року
Акція біля посольства Росії в Україні під назвою «Ніхто не забутий, ніщо не забуте!», з метою нагадати про російсько-радянський колабораціонізм із нацистською Німеччиною в переддень початку Другої світової війни. Київ, 22 червня 2011 року

Путін продовжує політику Сталіна

Наприкінці лютого 2014 року Росія у силовий спосіб взяла контроль над державними інституціями Автономної республіки Криму, провела під дулами автоматів незаконний референдум і анексувала півострів. Тим самим Росія порушила свої зобов'язання перед незалежною Україною і норми міжнародного права.

А з початком весни російські спецслужби почали реалізовувати на сході та півдні України спецоперацію «Русская весна», намагаючись взяти під контроль ці регіони.

Це спровокувало збройний конфлікт, який тягнувся вісім років і 24 лютого 2022 року переріс у повномасштабну війну, коли Росія вторглася в Україну по всій довжині спільного кордону, почала обстрілювати українські міста та спробувала захопити Київ.

Путін наслідує політику Сталіна
Тімоті Снайдер

Очільник Росії Володимир Путін наслідує політику Сталіна, намагаючись знищити незалежну Україну, як одну із світових житниць, щоб мати змоу шантажувати голодом світ, важає професор Єльського університету, досідник нацизму і сталінізму Тімоті Снайдер.

На його думку, політика Путіна ґрунтується на впевненості у радянському минулому: «Він упевнений, що України не було, немає і бути не може, а тому все, що робиться проти українців, має бути виправдане. Так само, як Сталін і сталіністи були впевнені, що є одне певне майбутнє, єдиний певний комунізм, певний Радянський Союз, і тому все, що робилося в Україні, так чи інакше було виправдано».

Тімоті Снайдер також зазначив, що влаштований Сталіним Голодомор, який призвів до смертей мільйонів українців, «які не повинні були померти», стояв у витоків створення масштабної системи брехні, яку продовжує використовувати нинішня Росія.

Путін також бачить незалежну і демократичну Україну як загрозу тій формі правління, яку він хоче зберегти в Росії
Енн Епплбаум

«Для Сталіна ідея незалежної України була загрозою, оскільки кидала виклик ідеї соборної більшовицької радянської держави. І він відчував потребу знищити цю ідею, розгромити українців, убити і знесилити багато селян, знесилити селянство, знищити українську інтелігенцію. У Путіна дещо інший проєкт – повне знищення існуючої української держави. Але причина схожа, оскільки Путін також бачить Україну та ідею незалежної демократичної європейської України як загрозу тій формі правління, яку він хоче зберегти в Росії, цій автократичній клептократії», − вважає дослідниця влаштованого Сталіним Голодомору-геноциду, лавреатка премії Пулітцера Енн Епплбаум.

У лютому 2024 року, коментуючи хід війни проти України, очільник Росії Володимир Путін заявив, що шкодує, що РФ «не розпочала активних дій раніше».

Читайте тут:

«Невимовна навмисна жорсткість». Human Rights Watch про злочини російської армії в Україні

У Маріуполі, ховаючись від російських бомб, померла Ванда Обʼєдкова, яка пережила нацистську окупацію

«Надворі лежать мертві мій син і чоловік, а я співаю». Історія Анжеліки Медведєвої з Маріуполя

До роковин трагедії в Оленівці в ООН засудили дії Росії

«Росія відповість». Про «екоцид» в Україні та «ще один трибунал»

25 років влади Путіна і його війна з Україною. Що чекає на Росію?

«Успіх України – це шанс на демократичне майбутнє Росії» – нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук

Путінські спотворення історії та 1165-річчя давньоукраїнської державності

«Сталінська епоха у розквіті»: влада РФ оголосила про посилення репресій та депортацій в окупації?

Геноцид і його ознаки у діях Росії проти України

Під час широкомасштабної війни Росія вчиняє щодо громадян України усі види злочинів, які можуть підпадати під визначення геноциду, вважають правники, дослідники геноцидів і правозахисники.

А саме:

Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього була ухвалена Генеральною асамблеєю ООН у 1948 році.

Країни-учасниці Конвенції, а їх на сьогодні 149, мають запобігати актам геноциду і карати за них під час війни та в мирний час.

Конвенція визначає геноцид як дії, що здійснюються із наміром повністю або частково знищити національну, етнічну, расову, релігійну, етнічну групу як таку.

Ознаки геноциду: вбивство членів групи або заподіяння їм серйозних тілесних ушкоджень; навмисне створення життєвих умов, розрахованих на знищення групи; запобігання дітонародженню та насильницька передача дітей з однієї групи до іншої; публічне підбурювання до вчинення таких дій.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG