ООН: в Україні від лютого 2022 року загинули 25 гуманітарних працівників, понад 60 – поранені

Офісна будівля неурядової гуманітарної організації FSD (Fondation Suisse de Déminage), яка була пошкоджена під час російського ракетного обстрілу, Миколаїв, 24 липня 2024 року

В Україні від лютого 2022 року, коли Росія здійснила повномасштабне вторгнення, загинули 25 гуманітарних працівників, а 66 – зазнали поранення, повідомило представництво ООН в Україні 19 серпня, коли відзначають Всесвітній день гуманітарної допомоги.

«За даними Моніторингової місії ООН із прав людини, тільки у липні 2024 року понад 1200 мирних мешканців в Україні загинули або отримали поранення, що є найбільшою кількістю постраждалих серед мирного населення з жовтня 2022 року. Загальна кількість загиблих і поранених вже перевищила 35 тисяч. Школи й лікарні перебувають під постійними обстрілом, особливо у містах і селах, що розташовані неподалік лінії фронту. Міжнародне гуманітарне право захищає гуманітарних працівників, мирних жителів і цивільну інфраструктуру. Вони не можуть бути мішенню», – наголосили в організації.

Тим часом, у МЗС України повідомили, що від лютого 2022 року внаслідок атак Росії в Україні сталося понад 150 інцидентів, які «безпосередньо вплинули на гуманітарну допомогу». У цей же період, за даними МЗС, було завдано понад 60 авіаударів по гуманітарних складах.

«У грудні 2023 року в Херсоні й області було вщент зруйновано п’ять складів неурядових гуманітарних організацій, які надають вкрай необхідну допомогу незахищеним верствам населення. Конвої Організації Об’єднаних Націй, що перевозять гуманітарну допомогу, також стають об’єктами нападів і обстрілів. Цьогоріч атак з боку РФ зазнали вже дванадцять пунктів видачі гуманітарної допомоги. На жаль, ці трагічні цифри збільшуються чи не щодня», – заявили у міністерстві.

Раніше Управління ООН із координації гуманітарних питань повідомило, що 2023 року під час конфліктів по всьому світу загинула рекордна кількість гуманітарних працівників, і за 2024 рік це число може ще зрости.

За повідомленням, минулого року в 33 країнах загинули 280 соцпрацівників – переважно під час збройних конфліктів. Це понад удвічі більше, ніж у 2022 році, коли загинули 118 гуманітарних працівників.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час