Олімпіада-2024. Хижняк виграв «золото». Усі результати 12-го дня

Для Олександра Хижняка це вже друга олімпійська нагорода

Український боксер Олександр Хижняк став олімпійським чемпіоном Парижа-2024 з боксу. У фінальному бої за золото у ваговій категорії до 80 кг «Полтавський танк» переміг Нурбека Оралбая з Казахстану.

Це вже друга нагорода для українця. На Іграх у Токіо Хижняк виборов срібну медаль.

Усі нагороди України на Олімпіаді-2024:

  • «золото» Олександра Хижняка (бокс),
  • «золото» Ярослави Магучіх (стрибки у висоту),
  • «золото» українських шпажисток (командний турнір),
  • «срібло» Сергія Куліша (кульова стрільба),
  • «срібло» Іллі Ковтуна (спортивна гімнастика),
  • «бронза» Ольги Харлан (фехтування),
  • «бронза» Ірини Геращено (стрибки у висоту),
  • «бронза» Михайла Кохана (метання молота).
БІЛЬШЕ

Як Україна виступила в інших видах в 12-й змагальний день?

Боротьба. Українська борчиня Оксана Лівач, яка виступає у ваговій категорії до 50 кг, поступилася у бронзовій сутичці. Українка через дискваліфікацію індуски Вінеш Пхегот отримала шанс поборотися за нагороду. Але зазнала поразки від японки Юї Сусаки – 0:10.

Українка вдруге на Іграх зупиняється за крок від бронзової нагороди

А от Парвіз Насібов гарантував нагороду для України. 8 серпня українець виступатиме у фіналі. На шляху до медального бою він провів три переможні зустрічі: з сербом Мате Немешем (3:2), з киргизом Амантурою Ісмаїловим (7:6), з азербайджанцем Хасратом Джафаровим (3:3).

В останній зустрічі, попри нічию, перемогу віддали Парвізу, адже саме він останнім заробив очко. Під час однієї з сутичок Насібову пошкодили око, за словами головного тренера Володимира Шацьких, зараз український спортсмен цим оком не бачить.

Тренерський штаб запевняє, що борця мають «підремонтувати» до фіналу

В України є також шанси на ще одну нагороду – бронзову. За неї боротиметься чинний олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 87 кг Жан Беленюк.

Розпочав Олімпіаду в Парижі українець із впевнених перемог проти Цяня Хайтао з Китаю – 7:1 та Нурсултана Турсинова з Казахстану – 7:3. Але у півфіналі Беленюк не впорався з Алірезою Мохмаліпіані з Ірану. І це вперше, коли Беленюк не виступатиме у фіналі: у 2016 році він виборов «срібло», у 2020 – «золото». За «бронзу» українець боротиметься 8 серпня.

Беленюк вперше не виступить на олімпійському фіналі


Натомість колишній українець, а тепер представник Болгарії, Семен Новіков боротиметься у фіналі. У 2023 році Новіков почав виступати за Болгарію після конфлікту з українською федерацією – вони виступають в одній ваговій категорії з Беленюком, тому були постійні питання, хто буде представляти Україну в цій вазі. Врешті Новіков змінив спортивне громадянство.

Стрибки у воду. Вікторія Кесарь не змогла пробитися з кваліфікації. За регламентом, з 28 спортсменок відбиралося до півфіналу – 18. Кожна виконувала по п’ять стрибків, а сума балів і «вибудовувала» турнірну таблицю. Українка набрала 217.75 бала і посіла 27-ме місце. Це вже друга дисципліна для Кесарь в Парижі. Раніше у синхронних стрибках з трьох метрів разом з Анною Письменською фінішували сьомими.

Українські стрибуни у воду на Іграх-2024 не завоювали ще жодної нагороди

Веслування. Українська байдарочниця Марія Повх стала третьою на дистанції 500 метрів з часом 1:52.09 і відібралася до півфіналу. Українка вже втретє веслуватиме в олімпійських півфіналах між байдарками-одиночками на дистанції 500 метрів. Раніше вона також виступала на цьому етапі – в Ріо-2016, Токіо-2020, але жодного разу не пробивалася у фінали А, де і розігруються нагороди.

Каноїст Павло Алтухов вже вибув зі змагань. Спочатку він невдало кваліфікувався і замість прямого потрапляння до ½ фіналу, був вимушений долати чвертьфінальні заїди. Для того, щоб продовжити боротьбу українцеві треба було зайняти перші два місця. Алтухов був третім.

Повх за всю кар'єру жодного разу не пробивалася у фінальні заїзди. Париж-2024 може змінити цю тенденцію

Легка атлетика. Лише один український стрибун у висоту пробився до фінального етапу – бронзовий призер чемпіонату Європи-2024 Олег Дорощук. За регламентом, із кваліфікації виходили спортсмени, які показали результат 2.29 і дванадцятка найкращих. Українець стрибнув на 2.24 і цього вистачило. Натомість бронзовий призер світової першості-2022 Андрій Проценко не зміг перестрибнути 2.15 метра з трьох спроб, а Владислав Лавський не подолав 2.20.

Владислав Лавський не пробився до фіналу

У дебютному виді – мікст марафонської дистанції зі спортивної ходьби, українці Іван Банзерук та Людмила Оляновська стали 17-ми. Вони відстали від переможців змагань на 11 хвилин і 39 секунд.