Окупаційна влада РФ ув’язнила жительку Херсона на 10,5 років – її викрали під час окупації міста

Ірину Горобцову викрали 13 травня 2022 року, в день її народження, з будинку в окупованому на той момент Херсоні, де вона жила з батьками

Російський суд на окупованій частині Херсонської області засудив громадянку України Ірину Горобцову до 10,5 колонії загального режиму за звинуваченням у шпигунстві – про це повідомила Генеральна прокуратура Росії 15 серпня.

За твердженням слідства, мешканка Херсона збирала «стратегічно важливі дані про підрозділи Збройних сил Росії на території Херсонської області та передавала їх співробітнику Головного управління розвідки України». Ці відомості нібито «могли бути використані для завдання вогневих ударів по місцях дислокації ЗС РФ».

Читайте також: Кримський юрист Олексій Ладін повідомив, що його позбавили адвокатської ліцензії

Ірина Горобцова працювала в одній із українських IT-компаній. Під час окупації Херсона російськими військами вона розвозила продукти та ліки місцевим жителям та писала в соцмережах пости на підтримку українських військових. Як писало видання «Ґрати», Горобцову викрали 13 травня 2022 року, в день її народження, з будинку в Херсоні, де вона жила з батьками.

ЗСУ звільнили Херсон у листопаді 2022 року. На той час Горобцову вже шість місяців тримали у СІЗО Сімферополя в анексованому Криму. Зв’язку з родичами, які шукали її, вона не мала.

Адвоката Еміля Курбедінова не пускали до Горобцової. 2023 року він казав, що проти Ірини не порушували жодних кримінальних справ, тобто тримали у слідчому ізоляторі без жодних підстав.

Читайте також: «Криму приготуватися». На тлі подій у Курській області Джелял закликав кримчан бути напоготові

Про те, що на Горобцову завели справу про шпигунство, стало відомо лише у березні 2024 року. Побачити свою підзахисну адвокат зміг лише в суді – за два роки після викрадення та затримання.

«Офіційно, згідно з матеріалами, її було заарештовано в березні цього року. Я, звичайно, сказав, що це неправда. Але тепер її заарештували офіційно, і вона офіційно перебуває в СІЗО №1 Сімферополя», – говорив Курбедінов.

Херсон окупували російські війська в перші дні повномасштабного вторгнення в Україну, 11 листопада 2022 року Збройні сили України звільнили місто.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Українські медійники в полоні РФ: у Каховці окупанти повторно викрали журналістку