Поліція відкрила справу проти продюсерки «1+1» після заяв про українську мову – Ар’єв

За даними Ар’єва, провадження відкрили 10 лютого

Поліція відкрила справу проти продюсерки телеканалу «1+1» Олени Єремєєвої після заяв про «тональність української мови», повідомив народний депутат від «Європейської солідарність» Володимир Ар’єв, який оприлюднив у Facebook відповідь на свій депутатський запит.

Провадження відкрили 10 лютого за частиною 1 статті 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

5 лютого видання «Телекритика» повідомило, що за день до цього в одному з ресторанів Києва відбулася презентація нового сезону телеканалу із орбіти олігарха Ігоря Коломойського «1+1». За даними видання, під час заходу продюсер серіалів та фільмів каналу Олена Єремеєва заявила, що «знайти тональність української мови, щоб глядач її сприймав, досить непросто».

«За нашими спостереженнями мелодрами українською мовою дивляться гірше, ніж комедії», – сказала Єремеєва, додавши, що «артистам поки ще важко працювати українською мовою».

«Це збільшує процес, що потім впливає на бюджет. З комедіями українською мовою простіше», – сказала вона.

Такі слова продюсерки телеканалу викликали критику громадськості.

Пізніше Єремеєва сказала, що її слова про мову вирвали з контексту.

7 лютого «Телекритика» поширила заяву каналу «1+1» щодо ситуації. Медіахолдинг наголосив, що завжди виступав на підтримку створення та просування українського продукту українською мовою.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Українська мова. Протистояння з «русским миром» триває вже кілька століть