РФ намагається послабити економіку України – у МЗС відреагували на чергову атаку по судну в Одесі

Наслідки чергової російської атаки на Одещині, вересень 2024 року

Атакуючи цивільні судна, Росія намагається послабити економіку України та створити загрозу голоду для мільйонів людей по всьому, заявив міністр закордонних справ Андрій Сибіга.

«Лише за два дні російські балістичні атаки пошкодили два цивільних вантажних судна в Одесі. Вчора – одне з кукурудзою, що прямувало до Італії. Сьогодні - ще одне, в результаті чого одна людина загинула і п'ятеро отримали поранення. Судна були пошкоджені і раніше у вересні. Це свідома тактика терористів», – йдеться у його заяві, оприлюдненій МЗС у телеграмі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російські військові вразили ракетою «Іскандер-М» суховантаж на Одещині – ДСНС


Сибіга додав, що слід об’єднати зусилля всіх відповідальних держав та організацій, щоб зупинити агресора, забезпечити свободу судноплавства в Чорному морі та глобальну продовольчу безпеку.

Російські війська 7 жовтня атакували Одесу балістичними ракетами, атакуючи портову інфраструктуру. За даними голови ОВА Олега Кіпера, ракетою поцілили у цивільне судно під прапором Палау – загинув українець, ще п’ятеро іноземців постраждали. За останні декілька днів це вже друга атака цивільного судна у портах Одещини.

Вранці 2 жовтня російські війська ударними дронами атакували припортову і прикордонну інфраструктуру в Ізмаїльському районі Одещини. Тоді, за даними місцевої влади, постраждали двоє водіїв вантажівок, один із них – громадянин Туреччини.

Російські війська регулярно атакують Одещину, зокрема її портову інфраструктуру. При цьому керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України.

Україна є одним із провідних світових виробників й експортерів зерна. З 15 березня 2024 року Український коридор, що проходить через порти Великої Одеси, розпочав роботу у цілодобовому режимі, що збільшило показники експорту аграрної та іншої продукції на 20%.

Цього року також відновили контейнерне сполучення до портів Одеса та Чорноморськ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: НАТО та ООН засудили удар Росії по судну із зерном в Чорному морі