У Раді пропонують відкликати депутатів Дмитрука та Одарченка з парламентських комітетів

Як Андрій Одарченко, так і Артем Дмитрук оголошені в міжнародний розшук. 

У Верховній Раді пропонують відкликати з посад членів парламентських комітетів народних депутатів Артема Дмитрука від групи «Відновлення України» та Андрія Одарченка від фракції «Слуга народу». Про це йдеться у проєкті постанови №12099.

«Народні депутати Одарченко та Дмитрук були обрані на посади членів комітетів за квотою фракції «Слуга народу», тому фракція вважає за потрібне відкликати Одарченка Андрія Миколайовича з посади члена Комітету з питань антикорупційної політики, та відкликати Дмитрука Артема Геннадійовича з посади члена Комітету з питань правоохоронної діяльності», – йдеться у пояснювальній записці до постанови, авторами якої є голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та ще два його однопартійці.

Ця постанова з’явилася на тлі повідомлень народних депутатів українським медіа про те, що Дмитрук сьогодні включився онлайн для участі в засіданні комітету.

Читайте також: Погляд із Лондона. Чи можлива екстрадиція нардепа Дмитрука з Британії в Україну?

Як Андрій Одарченко, так і Артем Дмитрук оголошений в міжнародний розшук.

За даними медіа, 24 серпня депутат незаконно виїхав до Молдови. Офіс генерального прокурора звернувся до низки країн із запитом про затримання, арешт і подальшу видачу Україні народного депутата Артема Дмитрука. Наступного дня, 25 серпня, Дмитруку повідомили про підозру в нападі на правоохоронця при виконанні службових обов’язків.

Бюро нагадало, що, за його даними, під час перебування в Одесі підозрюваний разом зі спільниками напав на правоохоронця при виконанні службових обов’язків. Сам Дмитрук заявив, що справа проти нього сфальсифікована, а його нібито збираються вбити чи посадити, щоб позбавити його можливості продовжувати політичну діяльність. Він виступає проти заборони РПЦ в Україні.

Читайте також: У генпрокурора запитали, чому підозру Дмитруку вручили вже після його втечі. Він відповів

23 вересня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував народного депутата від «Слуги народу» Андрія Одарченка, якого обвинувачують у пропозиції хабаря голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України. За попередніми даними правоохоронців, Одарченко перетнув кордон з Румунією 17 вересня.

Розслідування щодо Одарченка триває від листопада 2023 року. Тоді у Національному антикорупційному бюро України заявили про викриття народного депутата на спробі підкупу топпосадовця біткойнами.

Під час одного з судових засідань Одарченко заперечив, що давав хабар голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму. Він визнав контакти з Найємом, але заявив, що той нібито просив навчити його користуватися криптовалютою. Крім того, депутат заявив, що справа проти нього може бути свідченням «політичних чи якихось інших переслідувань».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Міграційна служба Румунії не коментує, чи просив нардеп Одарченко про притулок