Німеччина передала Росії протоколи опитувань Навального і вимагає розслідувати його отруєння

Відеокадр: Володимир Навальний під час перебування в Німеччині, січень 2021 року

Німеччина передала Росії протоколи опитувань російського опозиціонера і критика Кремля Олексія Навального, зроблені під час його перебування в цій країні на лікуванні і реабілітації, і вимагає повністю розслідувати обставини його отруєння.

Таким чином Міністерство юстиції Німеччини відповіло на чотири запити Росії про правову допомогу.

Берлін також передав Москві зразки і аналізи крові і тканин Навального, але через незгоду самого діяча не став передавати протоколи опитувань лікарів, які його лікували, й інформацію про стан його здоров’я.

Тепер влада Росії має всю необхідну інформацію, щоб провести власне кримінальне розслідування, заявили в міністерстві і наголосили: Берлін очікує, що влада Росії «негайно вживе всіх заходів, щоб з’ясувати подробиці злочину проти Навального».

Як заявив речник Мін’юсту Німеччини, злочин має розслідувати сама Росія, і розслідування має відповідати серйозності злочину.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Отруєння Навального та інші злочини. «Нас там немає» ‒ вічна тактика Кремля

Кілька лабораторій у Німеччині й інших західних країнах підтвердили, що Навального отруїли бойовою нервово-паралітичною речовиною класу «новачок», що вважають неможливим без вказівки чи принаймні згоди на найвищих рівнях влади в Росії. Москва заперечує свою причетність попри низку розслідувань, що, як кажуть їхні автори, встановили навіть конкретних працівників російської Федеральної служби безпеки, які брали участь в операції отруєння. Але в вересні 2020 року Росія заявила, що потребує більше інформації, щоб здійснити своє розслідування цього отруєння.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Коли Навальний прилетить у Росію, до аеропорту під’їдуть тисячі його прихильників» – московський соціолог про реакцію на отруєння політика

Повідомлення з Німеччини надійшло попереднього дня перед тим, як Навальний, за його словами, планує повернутися звідти до Росії 17 січня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Після повернення до Росії Навальний може мобілізувати опозицію проти Путіна – аналітики

За час його перебування в Німеччині проти нього в Росії порушили ще одну кримінальну справу і оголосили в розшук. Тепер його звинувачують ще й у порушенні умов умовного вироку, винесеного йому 2014 року за звинуваченнями в фінансових зловживаннях: Навальний, лікуючись за кордоном, не з’явився в визначений термін до інспектора. Європейський суд із прав людини 2017 року встановив, що в тій справі російська держава порушила право Навального на справедливий суд.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Які кримінальні справи загрожують Олексію Навальному в Росії?

За повідомленнями, за новим звинуваченням йому може загрожувати до 3 з половиною років реального позбавлення волі. Федеральна служба виконання покарань Росії заявила, що буде домагатися його арешту відразу після повернення до країни.

Your browser doesn’t support HTML5

Навальний ризикує потрапити до в'язниці після повернення до Росії

Навальному стало зле під час польоту в рейсовому літаку з міста Омська до Москви в серпні 2020 року. Літак здійснив термінову посадку в місті Томську, де Навальний опинився в стані коми через сильне отруєння. Попри організований для нього спецрейс санітарного літака з Німеччини, де його готові були взяти на лікування, в Росії кілька днів зволікали з дозволом на це.

Пізніше лабораторії підтвердили тип отрути «новачок», яким, як вважають, Кремль останніми роками труїв своїх опонентів, а громадянські розслідувачі з’ясували, що отруєнням займалися російські спецслужби. Сам Навальний зумів телефоном, під виглядом помічника одного з чільних російських посадовців, поговорити з одним із учасників операції, завданням якого, як той сам підтвердив, було після вивезення Навального до Німеччини ліквідувати сліди отрути на його спідній білизні, яка й була використана для отруєння і лишилася в Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Яка країна, такі й отруйники» – експерти про розмову Навального зі співробітником «отруювального НДІ»