Нетаньягу розповів Байдену, що Ізраїль не атакуватиме іранську нафту та ядерні об’єкти – WP

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив президентові США Джо Байдену, що його країна прагне завдати удару по військових цілях Ірану, а не по ядерних або нафтових об’єктах, повідомило 14 жовтня видання Washington Post із посиланням на двох офіційних осіб.

Нетаньягу сказав про це Байдену, коли вони розмовляли телефоном минулого тижня, щоб обговорити плани Ізраїлю щодо відплати Ірану за атаку балістичними ракетами 1 жовтня.

Один із цитованих високопосадовців повідомив газеті, що прем’єр-міністр Ізраїлю погодився спланувати атаку таким чином, щоб це не вплинуло на майбутні вибори в США. Напад на енергетичні об’єкти може призвести до стрімкого зростання цін на нафту, що погіршить шанси віцепрезидентки Камали Гарріс серед виборців, незадоволених зростанням цін на бензин.

За словами чиновника, ізраїльська акція у відповідь відбудеться ще до виборів у США 5 листопада.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Британія оголосила санкції проти Ірану через його дестабілізуючу діяльність на Близькому Сході

1 жовтня Іран запустив по Ізраїлю близько 180 балістичних ракет. У Тегерані заявили, що це – відповідь на загибель союзників Ірану у боротьбі з Ізраїлем – лідерів угруповань «Хамас» (визнана терористичною у США і ЄС) і «Хезболла» (є як озброєною групою, так і ліванською політичною партією, у США визнана терористичною організацією).

Від кінця вересня Ізраїль завдає ударів по об’єктах «Хезболли» в Лівані, зокрема у столиці країни Бейруті. Ізраїльська армія також проводить у Лівані наземну операцію й одночасно продовжує бойові дії в Секторі Гази проти угруповання «Хамас».