Навальний міг померти внаслідок отруєння у російській колонії – розслідувачі

Могила Олексія Навального в Москві

Російський опозиційний політик Олексій Навальний, який помер у в’язниці в лютому 2024 року, міг бути отруєний, повідомило видання Insider, посилаючись на офіційні документи. Розслідувачі цього видання вважають, що офіційні документи були відредаговані, щоб відповідати повідомленням про смерть Навального від серцевих захворювань.

Як ідеться в повідомленні Insider 29 вересня, група розслідувачів отримала два варіанти офіційних документів про рішення не розпочинати розслідування смерті Навального в колонії «Полярний вовк» в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ, де опозиціонер відбував тривалий термін покарання за політично вмотивованими звинуваченнями (так вважав сам політик і його прихильники).

Обидва документи були видані 26 липня 2024 року, і в текст одного, за даними Insider, схоже, були внесені зміни, і тепер він відповідає офіційному поясненню смерті.

Вдова Навального Юлія Навальна заявила, що її чоловік «в останні хвилини життя скаржився на різкий біль у животі», а соратники Навального стверджують, що його вбили у в’язниці, швидше за все, за наказом Кремля, що влада РФ категорично заперечує.

В одному з документів, який, швидше за все, був виданий Insider, йдеться про те, що 16 лютого Навальний «став скаржитися на різкий біль в області живота, почалося імпульсивне відторгнення вмісту шлунку, в нього почалися судоми і він знепритомнів».

Другий, очевидно відредагований документ, не містить перелік симптомів, описаних у початковому документі.

В офіційному протоколі розтину сказано, що гіпертонія та інші захворювання спричинили порушення серцевого ритму, що призвело до смерті Навального.

Insider не уточнив, як і від кого його журналісти отримали ці документи. Російські офіційні особи поки не коментують ці повідомлення.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Прокуратура в РФ скасувала відмову відкривати справу про смерть Навального – Жданов

У 2020 році Навальний був отруєний нервово-паралітичною речовиною, схожою на «Новачок», але вижив після того, як його екстрено доставили до Німеччини. Тоді Навальний звинуватив президента Володимира Путіна в тому, що він віддав наказ про його отруєння, але Кремль це заперечував.