Науседа про пропозиції Зеленського: цей план про бажання і здатність партнерів підтримувати Україну

За словами Науседи, у плані перелічені ініціативи і заходи, які партнери не змогли виконати

Президент Литви Ґітанас Науседа, прибуваючи на саміт лідерів Євросоюзу в Брюсселі, прокоментував «план перемоги» Володимира Зеленського, який має представити його на сьогоднішній зустрічі.

За словами Науседи, у плані перелічені ініціативи і заходи, які партнери не змогли виконати: це і запрошення в НАТО, щодо якого у Вільнюсі й Вашингтоні не могли досягти консенсусу, і дозвіл бити углиб Росії й надати далекобійну зброю, які теж не знайшли повної підтримки.

«Нічого нового (у цьому плані – ред.)», – сказав Науседа і наполіг, що цей план про бажання і здатність партнерів підтримувати Україну.

Читайте також: Мішель: Україна буде в центрі обговорень на засіданні Європейської ради

«Наші сумніви – найшвидший шлях до ескалації. Якщо ми підтримаємо Україну, якщо вона буде успішніша на полі бою, це створить тиск на Путіна, щоб він пішов на переговори. Зараз він вважає, що він має перевагу, він думає, що загнав Україну в глухий кут, і це найгірший момент для початку переговорів, бо Росія відчуває, що вона на сильніших позиціях», – сказав Науседа.

Президент України Володимир Зеленський 17 жовтня представить свій «план перемоги» у Брюсселі після того, як офіційно оголосив його пункти напередодні у Верховній Раді.

Сьогодні Зеленський презентує план, який, за його словами, може покласти край війні «не пізніше ніж наступного року», на саміті лідерів Європейського союзу. За словами Зеленського, в Брюсселі він також візьме участь у зустрічі Україна – НАТО на рівні міністрів оборони країн НАТО.

«Будуть також зустрічі у Європарламенті – і з президенткою Робертою Мецолою, і з головами політичних груп у Європарламенті. Буде зустріч із Марком Рютте, генсеком НАТО», – сказав Зеленський.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський представив «план перемоги» на саміті лідерів ЄС

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня представив пункти пропонованого ним «плану перемоги» України у війні з Росією. Він складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. За словами президента, першим пунктом є запрошення України до НАТО.

Зеленський назвав метою України «змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру». На думку президента, якщо почати роботу за запропонованим планом, може «вдатися завершити війну не пізніше ніж наступного року».

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте, коментуючи «план перемоги», представлений Зеленським, сказав 16 жовтня, що не може наразі висловити повну підтримку, але план детально вивчатимуть, хоча назвав його «сильним сигналом».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи погодяться партнери на реалізацію «Плану перемоги» Зеленського?

Генсек НАТО припускає, що на певні аспекти плану будуть різні погляди. «Але це не означає, що ми не стоїмо твердо за Україну, щоб не дати можливість Путіну досягти мети», – додав Рютте.

Голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель, коментуючи пропозиції Володимира Зеленського, зазначив, що треба «надати Україні кращі й сильніші гарантії безпеки». «І, як я казав раніше, це не тому, що ми хороші друзі України, а тому, що безпека України є нашою безпекою», – зазначив Боррель.

У Кремлі, реагуючи на план, назвали його «ефемерним».

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що припинення війни можливе нібито лише за умови «усвідомлення київським режимом безперспективності його політики». При цьому представник Кремля сказав, що поки що не чув і не бачив виступ Зеленського в українському парламенті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Засідання у форматі «Рамштайн» проведуть у листопаді – Білий дім