Нацбанк: міжнародні резерви України у вересні скоротилися на 8,1%

Нацбанк вважає таку динаміку черговою ознакою неритмічності надходження допомоги від міжнародних партнерів

Міжнародні резерви України на 1 жовтня становили 38,898 мільярда доларів, повідомляє Національний банк у понеділок. Відтак, за даними регулятора, за вересень обсяг резервів скоротився на 8,1%.

«Така динаміка зумовлена валютними інтервенціями НБУ для покриття структурного дефіциту валюти на ринку та згладжування курсових коливань, а також борговими виплатами країни в іноземній валюті. Ці операції були частково компенсовані надходженнями від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики та одним із найменших з початку року обсягів міжнародної допомоги, що надійшли у вересні після значних обсягів у серпні», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Підвищення податків: хто платитиме більше і чому?

Нацбанк вважає таку динаміку черговою ознакою неритмічності надходження допомоги від міжнародних партнерів.

За повідомленням, динаміку золотовалютних резервів визначали кілька чинників:

  • операції Національного банку на валютному ринку України
  • надходження на користь уряду та виплати на обслуговування й погашення державного боргу: на рахунки Кабміну надійшло 674,7 мільйона доларів, 552,4 мільйона були виплачені на обслуговування та погашення держборгу
  • переоцінка фінансових інструментів (через зміну ринкової вартості та курсів валют): у вересні завдяки переоцінці вартість фінансових інструментів збільшилася на 381,8 мільйона доларів

За оцінкою регулятора, поточного обсягу міжнародних резервів вистачить на фінансування 5 місяців майбутнього імпорту.

У вересні Національний банк України посилив валютні обмеження на розрахунки за кордоном, висловивши очікування, що це сприятиме збереженню міжнародних резервів на достатньому рівні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: НБУ зберіг облікову ставку на рівні 13%