Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з карток українських за кордоном


Національний банк очікує, що це сприятиме збереженню міжнародних резервів на достатньому рівні
Національний банк очікує, що це сприятиме збереженню міжнародних резервів на достатньому рівні

Національний банк України посилив валютні обмеження на розрахунки за кордоном – про це відомство повідомило 9 вересня.

«Посилення валютних обмежень дасть змогу запобігти непродуктивному відпливу капіталу з країни», – заявила пресслужба регулятора.

Банк очікує, що це сприятиме збереженню міжнародних резервів на достатньому рівні.

Посилення обмежень стосуватиметься розрахунків за низку товарів і послуг за кордоном з платіжних карток, випущених українськими банками.

Зокрема, йдеться про оплату годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет і марок за кордоном. НБУ встановив щомісячний ліміт у розмірі 100 тисяч гривень в еквіваленті на ці операції.

Читайте також: Торги на міжбанку відбуваються поблизу рівня 41 гривня 30 копійок за долар

«Необхідність у цьому заході засвідчив проведений НБУ аналіз із залученням банків та платіжних систем. Він підтвердив наявність спроб уникнути обмеження на купівлю банківських металів за межами України, встановлене НБУ на період дії воєнного стану; операцій з агентами та менеджерами з нерухомістю за кордоном», – йдеться в повідомленні.

Також регулятор обмежив до 500 тисяч гривень в еквіваленті розрахунки з менеджерами з нерухомості для сплати комісій за управління, оплати за проживання та пов’язаних із цим комісій.

У Нацбанку стверджують, що такий ліміт враховує потреби українців, що перебувають за кордоном, та задовольняє потреби 98% клієнтів банків, що здійснюють зазначені операції. Водночас обмеження «дасть змогу запобігти спробам обходити встановлені НБУ обмеження на відповідні операції та уникнути відпливу капіталу з України у значних обсягах».

За повідомленням, зміни почнуть діяти 10 вересня.

Форум

XS
SM
MD
LG