Голова МЗС Австрії: заклики до України щодо територіальних поступок «є абсолютно абсурдними»

При цьому, за його словами, дипломатія не повинна припиняти своїх зусиль

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберґ назвав «неприпустимими» і «абсолютно абсурдними» заклики деяких західних політиків до України поступитися територіями в обмін на мир з Росією.

«Я вважаю такі заклики абсолютно зайвими. Уявімо, що на нас напали: Південну Штирію чи Бургенланд окуповано іноземною державою, була спроба знищити федеральний уряд Австрії або вигнати його з країни. І тоді б нам говорили: «Дорогі австрійці, чому б вам не поступитися частиною своєї території заради миру?». Я вважаю такі заклики ззовні неприпустимими», – сказав він в інтерв’ю «Укрінформу».

«Зрештою, це – справа українського народу. Він зазнав нападу і демонструє неймовірну готовність боротися. Іронічно, але можна сказати, що Путін своїм нападом більше сприяв єдності українського суспільства, ніж будь-хто інший до нього. Тому такі заклики ззовні є абсолютно абсурдними. Остаточне рішення тут має бути за українським народом», – додав міністр.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський «ризикує політичним самогубством» – Кличко про можливість територіальних поступок

При цьому, за його словами, дипломатія не повинна припиняти своїх зусиль.

«Війна завдає величезної шкоди Росії. Вона – ізольована і геостратегічно набагато слабша, ніж була на початку агресивної війни. Путіну доведеться зробити з цього необхідні висновки. Утім, я поки що не бачу з російського боку готовності серйозно брати участь у переговорах. Як тільки така серйозна готовність з’явиться з російського боку, ми повинні скористатися цієї можливістю», – сказав Шалленберґ.

При цьому, за його словами, ніяких переговорів щодо України без України бути не повинно.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ISW проаналізували пропозиції Орбана щодо миру в Україні

«Український народ повинен сам вирішувати, коли він готовий до переговорів. Зрештою, розмови з Росією будуть. Тому що ми всі хочемо миру. Але не може бути миру під диктатом. Не може бути миру, який буде нав’язано Росією або будь-ким іншим без урахування думки України. Це неприпустимо», – додав він.

Нещодавнє опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), засвідчило, що 55% українців вважають, що Україна «за жодних обставин не має відмовлятися від своїх територій, навіть якщо через це війна триватиме довше і будуть загрози збереженню незалежності».

За опитуванням, майже третина (32%) опитаних у травні 2024 року українців висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру і збереження незалежності.

Президент Володимир Зеленський раніше наголошував, що Україна не погодиться на територіальні поступки для завершення війни.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Заморожений конфлікт» чи важкі бої – експерти про сценарії перемир'я з Росією