Молдова «знає», що Кремль може доправляти людей автобусами до виборчих дільниць у РФ – МЗС

20 жовтня у Молдові пройдуть президентські вибори і референдум щодо інтеграції в ЄС

Міністерство закордонних справ Молдови заявляє, що «взяло до відома» повідомлення про спроби організації «незаконного» транспортування виборців на виборчі дільниці, відкриті в Росії, на ключових президентських виборах Молдови і референдумі щодо ЄС, запланованих на 20 жовтня.

У заяві від 16 жовтня міністерство заявило, що такі плани мають на меті «поставити під сумнів легітимність голосування» і штучно скласти «враження натовпів» на двох виборчих дільницях, які мають бути відкриті при посольстві Молдови в Москві – єдині доступні на території Росії.

У заяві не вказується джерело інформації і хто будує такі плани. Центральна виборча комісія ще не коментувала ситуацію.

Міністр закордонних справ Міхай Попсой окремо заявив, що має сигнали про те, що Москва «спробує організувати транспортування виборців», і попередив, що виборча влада Молдови вживатиме «необхідних заходів», не уточнюючи подробиць.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Meta видалила низку фейкових акаунтів у Молдові напередодні виборів президента

Прозахідна президентка Мая Санду балотується на другий термін 20 жовтня на виборах, що пройдуть одночасно з референдумом, який вирішить, чи хочуть громадяни Молдови, щоб їхня країна з населенням у 2,5 мільйона людей прагнула до вступу в Європейський союз.

За уряду Санду Молдова отримала статус кандидата в ЄС у 2022 році й розпочала переговори про вступ раніше цього року після того, як підтримала Україну на тлі неспровокованого вторгнення Росії.

Ці два голосування вважають вирішальними для майбутнього колишньої радянської республіки, вони відбуваються на тлі гібридної кампанії дезінформації, яка використовується Росією, щоб утримати Молдову в орбіті Москви.

Сполучені Штати також попередили про кампанію Москви, спрямовану на зрив намірів Молдови інтегруватися в євроатлантичне співтовариство.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна та її південна сусідка. Для чого Росія дестабілізує Молдову?

«Росія активно працює над підривом виборів у Молдові та її європейської інтеграції», – заявив 15 жовтня журналістам речник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

«За останні кілька місяців Москва виділила мільйони доларів, щоб вплинути на президентські вибори в Молдові. Ми вважаємо, що ці гроші пішли на фінансування партій, які вона підтримує, і поширення дезінформації в соціальних мережах на користь їхніх кампаній», – сказав Кірбі.

Раніше Кірбі заявляв, що кінцевою метою Росії є створення в Кишиневі промосковського уряду.

На виборах 20 жовтня Молдова відкриє 228 виборчих дільниць у 37 країнах – майже на 100 більше, ніж на президентських виборах 2020 року. Під час парламентських виборів у липні 2021 року в Росії було відкрито 17 виборчих дільниць. Повідомлення з місць голосування показали, що на такі дільниці приходить мало людей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Блінкен: RT збирає кошти для армії Росії й намагається втрутитися у вибори в Молдові