Молдова заявляє, що розкрила фінансовану Росією змову щодо фальсифікацій на виборах

Мая Санду, яка балотується на другий термін, давно звинувачує Росію в спробі повалити її уряд різними засобами, Москва це звинувачення заперечує

Прокремлівські сили втручаються в майбутні президентські вибори в Молдові, підкуповуючи десятки тисяч виборців у масштабній змові, щоб зірвати прагнення Кишинева до тісніших зв’язків з Європейським союзом, заявили поліція країни й Антикорупційна прокуратура.

Під час брифінгу 3 жовтня очільник Головного інспекторату поліції Віорел Чернаутяну і керівниця Антикорупційної прокуратури Вероніка Драгалін повідомили, що лише у вересні від російських банків на рахунки понад 130 тисяч громадян Молдови надійшло понад 15 мільйонів доларів.

Чернаутяну повідомив, що в рамках розслідування поліція провела обшуки за 25 адресами.

Повідомляють, що за змовою, ймовірно, стоїть Ілан Шор, підтримуваний Росією олігарх-втікач, підозрюваний у причетності до банківського шахрайства на один мільярд доларів й інших незаконних схем. Він організував місяці протестів у Кишиневі проти прозахідного уряду президентки Маї Санду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Молдова звинуватила Росію у хвилі вандалізму перед виборами

За словами Чернаутяну, гроші були спрямовані в країну людьми, пов’язаними з Шором.

«Ми виявляємо безпрецедентне явище для Республіки Молдова – фінансування і корупцію з метою зриву виборчого процесу», – сказав Чернаутяну, додавши, що країна є об’єктом «прямих атак з боку Російської Федерації».

Президентські вибори 20 жовтня будуть проведені паралельно з референдумом, на якому виборців запитуватимуть, чи повинна Молдова мати можливість приєднатися до Європейського союзу. Санду, яка балотується на другий термін, давно звинувачує Росію в спробі повалити її уряд різними засобами, Москва це звинувачення заперечує.

Сполучені Штати також попередили про ймовірні плани Росії використати дезінформацію для втручання у голосування, щоб зірвати значний прогрес Молдови в реформах.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Молдові заблокували деякі російські новинні сайти через «загрозу національній безпеці»

На початку вересня міністр закордонних справ Міхай Попсой висловив упевненість, що молдовська влада і суспільство зможуть забезпечити демократичні вибори, незважаючи на побоювання російського втручання.

«Ми працюємо з нашим електоратом, проводимо кампанію, пояснюємо ризики й загрози, з якими стикається Молдова в демократичному середовищі, у конкурентному демократичному просторі, яким, на жаль, проросійські кандидати не зможуть насолодитися в Росії», – сказав Попсой Радіо Свобода.

Під керівництвом Санду, яка отримала освіту в США, Молдова, одна з найбідніших країн Європи, рішуче взяла курс на Захід, незважаючи на десятиліття пострадянського впливу Росії. Кишинів рішуче засудив повномасштабне вторгнення Росії в Україну і приєднався до санкцій ЄС проти Москви.

Молдова також прийняла десятки тисяч українських біженців. На початку цього року Молдова почала переговори про вступ з ЄС після того, як у 2022 році отримала запрошення.

Минулого місяця розвідувальна служба Молдови заблокувала кілька російських новинних сайтів, підозрюваних у поширенні російської пропаганди.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна та її південна сусідка. Для чого Росія дестабілізує Молдову?