Молдова звинуватила Росію у хвилі вандалізму перед виборами

У ніч з 27 на 28 вересня облили фарбою будівлю Громадського радіо і телебачення Молдови

Протягом останніх двох днів у столиці Молдови Кишиневі зафіксували акти вандалізму щодо кількох будівель державних і громадських установ, поліція підозрює, що за інцидентами стоїть Росія.

Наступного місяця в Молдові відбудуться президентські вибори і референдум щодо вступу до Європейського союзу – два вирішальних голосування, які можуть закріпити шлях країни на Захід.

Вранці 28 вересня будівлю громадського радіо і телебачення Молдови і будівлю Верховного суду облили фарбою, повідомила поліція, додавши, що правоохоронці ідентифікували коло підозрюваних.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна та її південна сусідка. Для чого Росія дестабілізує Молдову?

Напередодні ввечері були пошкоджені будівлі уряду й Міністерства праці та соціального захисту населення. Поліція Молдови затримала двох молодих людей, підозрюваних у причетності до нападів.

Пізніше поліція повідомила: затримані стверджували, що їх завербували для вандалізму над державними установами «з метою дестабілізації Молдови».

Прозахідна президентка Мая Санду балотуватиметься з метою переобрання 20 жовтня, у той самий день, коли призначений референдум про вступ до ЄС.

Під керівництвом Санду, яка отримала освіту в США, Молдова, одна з найбідніших країн Європи, рішуче взяла курс на Захід, незважаючи на десятиліття пострадянського впливу Росії. Кишинів рішуче засудив повномасштабне вторгнення Росії в Україну і приєднався до санкцій ЄС проти Москви.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Громадяни знають, як розрізнити добро і зло» – міністр Попсой про можливий вплив РФ на вибори в Молдові

Вона також прийняла десятки тисяч українських біженців. На початку цього року Молдова почала переговори про вступ з ЄС після того, як у 2022 році отримала запрошення.

Поліція Молдови повідомила, що затримала кількох осіб, які пройшли підготовку в Росії для «нападу на кілька державних установ».

Один із затриманих заявив, що відповідав за пошук молодих людей, яких потім «відправляли на навчання до Москви», йдеться у повідомленні поліції.

У Москві завербованих тренували, «як розпалити протести і дестабілізацію в Кишиневі».

Потім їм повідомили про дії, які вони мали б вчинити в Молдові, заявила поліція, додавши, що за такі дії їм платили б 500 євро на місяць.

Поліція повідомила, що група, яка їхала на навчання до Москви, нараховувала 20 осіб, 13 з яких уже встановлені.

Раніше цього тижня розвідувальна служба Молдови заблокувала кілька російських новинних сайтів, підозрюваних у поширенні російської пропаганди.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шольц у Кишиневі: Росія «намагається дестабілізувати» Молдову
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Русский мир» запрошує до себе молодих молдован. До чого тут Україна?