МКС видав ордери на арешт високопоставлених російських військових

За повідомленням, два ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт двох високопоставлених російських військових: командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту Росії Віктора Соколова, про відставку якого 15 лютого повідомили численні російські військові блогери, йдеться у заяві суду 5 березня.

МКС, який базується в Гаазі, заявив: «є розумні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані силами під їхнім командуванням по українській енергетичній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року».

Суд додав, що випадкова шкода і збитки, завдані цивільному населенню від ударів, явно перевищували будь-яку очікувану військову перевагу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Не лише Путін і Львова-Бєлова. Костін заявив про підготовку обвинувачення інших осіб, причетних до депортації дітей

У МКС зазначили, що російських командувачів підозрюють у скоєнні воєнних злочинів через напади на цивільні об’єкти, заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам, а також злочину проти людяності через «нелюдські дії […], що навмисно спричиняють сильні страждання або серйозні тілесні чи психічні чи фізичні ушкодження».

За повідомленням, два ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури.

4 березня британська розвідка зазначила, що протягом лютого 2024 року Росія намагалася пошкодити об’єкти регіональної енергетики, однак енергосистема України підтримує стабільну роботу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Спільна слідча група з розслідування воєнних злочинів РФ в Україні продовжила роботу на 2 роки

Російські військові з 10 жовтня 2022 року здійснювали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак, а українські енергетики спромоглися значною мірою відновити потужності, також допоміг відновити баланс імпорт електроенергії.

Україна очікувала ймовірних російських атак і цього опалювального сезону, однак масованих атак РФ по українській енергоінфраструктурі не було.

У березні минулого року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Росії Марії Львової-Бєлової, їх звинувачують у відповідальності за незаконну депортацію дітей з окупованих територій України до Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Оприлюднений документ: Путін хотів «добити» Україну, але його план провалився
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час