Міненерго: через обстріли і бойові дії за добу були знеструмлення у 5 областях

На ранок залишаються частково або повністю знеструмленими через бойові дії і техпорушення 486 населених пунктів (фото архівне)

Протягом минулої доби через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Донецькій, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській і Харківській областях, повідомило Міністерство енергетики 17 жовтня.

«У Донецькій області внаслідок бойових дій пошкоджено повітряну лінію. Споживачі не знеструмлювалися. У Кіровоградській області внаслідок атаки БпЛА по території підстанції виникло загорання, що призвело до знеструмлення побутових споживачів. Пожежу загасили, живлення відновлене. На Херсонщині через обстріл енергетичного об’єкта знеструмлювалися побутові споживачі. Живлення відновлене за резервною схемою», – йдеться в повідомленні.

У Міненерго додали, що минулої доби енергетики відновили живлення для понад 300 тисяч споживачів, що були знеструмлені внаслідок бойових дій і технологічних порушень. На ранок залишаються частково або повністю знеструмленими через бойові дії і техпорушення 486 населених пунктів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи уникне Україна цієї зими енергетичного апокаліпсису: NYT про вплив міжусобиць політиків

Раніше сьогодні голова обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомив, що російські військові в ніч на 17 жовтня атакували енергетичну інфраструктуру Миколаївської області, внаслідок чого є знеструмлення.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна здатна пройти зиму 2024-2025 років без відключень електроенергії, якщо силам РФ не вдасться зруйнувати вцілілі після попередніх атак обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури.

Тим часом, у нещодавньому звіті ООН ймовірну тривалість відключень світла взимку оцінили від чотирьох до 18 годин на добу.

У Міненерго раніше повідомляли, що значні пошкодження, завдані масованими атаками Росії, зокрема однією з найбільших атак на енергетику 26 серпня, і далі ускладнюють роботу енергосистеми. Крім того, російські війська не припиняють щоденних обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури.

Нині в Україні не діють графіки відключення світла, як це було влітку, але з наближенням зими у Міненерго нагадують, що раціональне споживання допоможе енергетикам тримати енергосистему збалансованою.

За даними міністерства, від жовтня 2022 року Росія завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури, лише цього року через удари було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Міненерго: Херсон і Миколаїв знеструмлені через технологічне порушення, роботи тривають