Голова МІ-5: спецслужби РФ прагнуть влаштувати хаос у Британії і Європі

Голова МІ-5 виступив 8 жовтня в Лондоні на засіданні центру контртерористичних операцій (фото архівне)

Голова британської служби контррозвідки МІ-5 Кен Маккаллум заявив, що російські спецслужби поставили собі за мету влаштувати «хаос на вулицях Британії і Європи» і зазначив, що Велика Британія зараз стикається з найбільш складною і багатошаровою загрозою за всю свою історію у зв’язку з діями таких країн, як Росія й Іран, а також екстремістських організацій.

Голова МІ-5 виступив 8 жовтня в Лондоні на засіданні центру контртерористичних операцій.

За словами Маккаллума, після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну з Європи вислали понад 750 російських дипломатів, багато з яких, як він заявив, були шпигунами. Це, за його словами, послабило можливості російських спецслужб, які тепер змушені звертатися до представників кримінальних кіл і громадян третіх країн для здійснення «підпалів, саботажу й багато чого іншого». Водночас Маккаллум наголосив, що російські спецслужби не відмовилися від своєї «місії» щодо «створення хаосу».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія вже воює з НАТО, потрібно протидіяти – експерти

Він не уточнив, які саме акції він має на увазі, проте останнім часом влада Британії та інших європейських держав повідомляла про кілька ймовірних диверсій, скоєних на замовлення російської влади, і розкриття кількох змов, спрямованих на організацію диверсій.

Влада Росії, як правило, відкидає звинувачення в організації диверсій у Британії й інших країнах Європи, стверджуючи, що Лондон намагається «розганяти антиросійську істерію».

Крім того, за словами Маккаллума, британським спецслужбам і поліції з 2022 року вдалося розкрити 20 змов, організованих за підтримки Ірану. Йшлося, зокрема, про підготовку замахів. Спецслужби Китаю, за його словами, займаються головним чином промисловим і науковим шпигунством.

За словами голови МІ-5, поєднання погроз, пов’язаних із тероризмом, і погроз із боку державних розвідувальних структур інших країн означає, що у його спецслужби – «неймовірно складна робота».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Україна має завдати максимального болю Росії»: екскомандувач ВПС Британії про те, як зупинити війну