Доступність посилання

ТОП новини

РФ витрачає значні кошти на купівлю шпигунів після висилки своїх дипломатів – служба безпеки Німеччини


Федеральне відомство з охорони конституції (BfV) заявило, що російські спецслужби витрачають значні кошти на вербування агентів у Німеччині
Федеральне відомство з охорони конституції (BfV) заявило, що російські спецслужби витрачають значні кошти на вербування агентів у Німеччині

Росія все більше вдається до шантажу і фінансових стимулів, щоб найняти німців для шпигунства після удару, завданого її розвідувальним службам через видворення Європою близько 600 російських дипломатів, повідомила служба внутрішньої безпеки Німеччини.

Федеральне відомство з охорони конституції (BfV) заявило, що російські спецслужби витрачають значні кошти на вербування агентів у Німеччині, незважаючи на спроби Заходу обмежити їхні операції після повномасштабного вторгнення Москви в Україну.

«Росія наполегливо працює над тим, щоб компенсувати скорочення урядом Німеччини кількості російських агентів у Німеччині», – цитує слова голови BfV Томаса Гальденванґа агентство Reuters.

Двоє громадян Німеччини, яких у серпні минулого року звинуватили у державній зраді за шпигунство на користь Росії, отримали приблизно 400 тисяч євро за свої послуги, повідомляє BfV.

З початку війни Росії проти України країни Заходу регулярно повідомляли про висилку російських дипломатів та скорочували штат російських дипмісій. Москва зазвичай відповідає на такі кроки дзеркально.

Минулого тижня вісім міністрів закордонних справ країн Європейського союзу закликали заборонити російським дипломатам вільне пересування по ЄС й обмежити їхнє перебування країнами, де вони акредитовані. Про це йшлося у листі до верховного представника ЄС із зовнішньої політики Жозепа Борреля, який цитувало агентство Reuters.

«Вільне пересування власників російських дипломатичних і службових паспортів, акредитованих в одній державі перебування, по всій Шенгенської зоні полегшує зловмисну діяльність», – йшлося в листі, датованому 11 червня.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський підтвердив в інтерв'ю Радіо Свобода, що міністри закордонних справ восьми країн ЄС надіслали листа керівнику зовнішньополітичної служби ЄС Жозепу Боррелю з проханням обмежити пересування російських дипломатів.

Він сказав, що цей захід необхідний, оскільки пересування російських дипломатів і членів їхніх сімей у Шенгенській зоні «створює інфраструктуру» для незаконної діяльності.

Форум

XS
SM
MD
LG