Росія: Віталій Марків заочно арештований і оголошений у розшук

Віталій Марків після повернення до України, Київ, 4 листопада 2020 року

Український нацгвардієць Віталій Марків, виправданий судом в Італії за звинуваченнями в причетності до вбивства італійського журналіста й його російського перекладача 2014 року на Донбасі, тепер заочно арештований і оголошений у розшук у Росії.

Рішення про заочний арешт ухвалив Басманний суд столиці Росії Москви, повідомляють російські агентства «Інтерфакс» і «ТАСС» із посиланням на пресслужбу суду. Слідчий комітет Росії, який просив про такий запобіжний захід, заочно обвинувачує Марківа за статтею Кримінального кодексу Росії про «вбивство».

Наведений пункт 2 цієї статті 105 має кілька підпунктів, серед яких, серед інших, «вбивство двох або більше осіб», «вбивство, здійснене групою осіб за попередньою змовою чи організованою групою» або «вбивство з мотивів політичної, ідеологічної, расової, національної чи релігійної ненависті чи ворожнечі або з мотивів ненависті чи ворожнечі щодо певної соціальної групи». В суді не уточнили, який саме підпункт інкримінують Марківу.

Крім того, як інформує агентство «РІА Новості», в суді також повідомили, що Слідчий комітет Росії оголосив Марківа в міжнародний розшук.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Перше інтерв’ю Віталія Марківа після звільнення: «неможливо зламати людину, яка продовжує боротьбу»

«Путінський режим фактично визнав свою участь у спробі фальсифікації справи нацгвардійця Віталія Марківа. А коли не вдалося – розпочинає неприховане власне переслідування! Як то кажуть у Росії: «На воре и шапка горит!», – заявив Аваков і додав: «Україна ніколи не залишить свого солдата!»

Апеляційний суд у Мілані в Італії 3 листопада ухвалив рішення виправдати за відсутністю складу злочину і негайно звільнити українського нацгвардійця Віталія Марківа, громадянина України й Італії, якого звинувачували в убивстві двох іноземних журналістів на окупованій частині Донбасу в травні 2014 року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Суд в Італії виправдав і звільнив українського солдата Віталія Марківа

2019 року суд першої інстанції в місті Павія засудив його до 24 років позбавлення волі за звинуваченням у співучасті в убивстві італійського репортера і його перекладача, російського правозахисника, а також пораненні французького фотографа, які перебували серед бойовиків на захопленій тоді ними частині території Донбасу біля міста Слов’янська в травні 2014 року й потрапили під перехресний обстріл.

За версією обвинувачення, Марків, який тими днями перебував у складі підрозділу Нацгвардії на сусідній висоті, горі Карачун, за два кілометри від місця подій і мав на озброєнні лише автомат, нібито координував вогонь українських мінометників із метою свідомо вбити цивільних.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Апеляція в справі Марківа: прокурор вимагала підтвердження вироку з терміном ув’язнення 24 роки

За даними пізнішого українського розслідування, здійсненого після визволення Слов’янська, Марків не мав фізичної можливості розрізнити журналістів і бойовиків, які теж вдягали цивільний одяг, а міна, що спричинила ці жертви, була випущена з боку позицій бойовиків. Суд першої інстанції не взяв ці докази до уваги.

Віталій Марків завжди заперечував свою причетність до вбивства і наголошував на невинуватості в інкримінованому йому злочині. Захист військовослужбовця і Україна від дня арешту Марківа влітку 2017 року також завжди обстоювали повну непричетність бійця до інциденту і відсутність доказів його провини.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Непричетність до факту: захист Марківа у Мілані вимагає виправдати нацгвардійця України

Басманний суд в однойменному районі Москви в центральній частині столиці Росії часто ухвалює рішення, сумнівні з погляду законності, але вигідні чи необхідні російській владі, кажуть правозахисники. Через це в Росії ще в 2000-х роках назва суду стала загальною у фразі «басманне правосуддя».