Малюк: за матеріалами СБУ від початку року підозри отримали 64 посадовці МСЕК

За даними СБУ, дев’ятьох підозрюваних вже засуджено

Від початку 2024 року за матеріалами Служби безпеки України про підозру повідомили 64 посадовцям органів медико-соціальної експертизи (МСЕК) – про це заявила пресслужба відомства з посиланням на голову СБУ Василя Малюка.

За даними СБУ, дев’ятьох підозрюваних вже засуджено. Також за ініціативою відомства «скасовано 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів».

«Служба безпеки системно протидіє загрозам державній безпеці, зокрема тим, які шкодять обороноздатності країни. В тому числі – активно відпрацьовує факти зловживань у системі МСЕК, які вкрай негативно впливають на мобілізаційні процеси», – заявив Малюк.

СБУ звітує про викриття та припинення діяльності вісьмох організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК, у кількох областях.

Читайте також: СБУ виявила у керівниці Миколаївської обласної МСЕК понад 450 тисяч доларів, а в її сина – російський паспорт

Зокрема, низку випадків злочинної діяльності зафіксували у Харківській, Рівненській, Закарпатській областях та Миколаєві.

Також на сьогодні тривають перевірки майже 2,4 тисячі посадовців щодо ймовірного незаконного отримання ними інвалідності, додає пресслужба.

Напередодні президент Володимир Зеленський анонсував проведення засідання Ради національної безпеки і оборони, присвячене роботі медико-соціальних експертних комісій (МСЕК).

Коментуючи ситуацію, він заявив про «нахабство людей, зокрема, прокурорів, які скористались своїми зв’язками з МСЕК та оформили собі фальшиві інвалідності». Тоді ж президент заявив, що чекає на швидкі рішення від правоохоронців, у тому числі від Офісу генпрокурора.

Читайте також: Андрій Костін заявив, що йде з посади генпрокурора – ОГП

Правоохоронці 5 жовтня затримали та повідомили про підозру в незаконному збагачені керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК). Згодом суд взяв підозрювану під варту з альтернативою внесення застави у сумі 500 мільйонів гривень.

Згідно з даними сайту Хмельницької обласної ради – МСЕК області очолює депутатка міської ради від фракції «Слуга народу» Тетяна Крупа. Її публічних коментарів щодо справи наразі немає.

Однак її адвокатка Анжеліка Моісєєва в коментарі для «Українських новин» заявила, що подала апеляційну скаргу рішення суду першої інстанції. За її словами, рішення про тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 500 мільйонів гривень порушує «принципи пропорційності та справедливості, закріплені в національному законодавстві та міжнародних правових актах», а вина Тетяни Крупи ще не доведена.