У МАГАТЕ заявили про погіршення ситуації з безпекою на ЗАЕС

У МАГАТЕ зазначають, що 17 серпня місію агентства поінформували, що вибухівка, яка була на безпілотнику, здетонувала неподалік від охоронної зони станції

Ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій АЕС погіршується після удару безпілотника 17 серпня по дорозі біля території станції. Про це заявив директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі.

«Знову ми бачимо ескалацію загроз ядерній безпеці та безпеці Запорізької АЕС. Я залишаюся надзвичайно стурбованим і повторюю свій заклик до максимальної стриманості з усіх сторін і до суворого дотримання п’яти конкретних принципів, встановлених для захисту станції», – сказав Ґроссі.

У МАГАТЕ зазначають, що 17 серпня місію агентства поінформували, що вибухівка, яка була на безпілотнику, здетонувала неподалік від охоронної зони станції. Місце розташоване поблизу спринклерних ставків для охолоджувальної води та приблизно за 100 метрів від Дніпровської лінії електропередачі – єдиної лінії 750 кіловольт (кВ), що забезпечує енергопостачання ЗАЕС.

Команда негайно відвідала територію та повідомила, що пошкодження, ймовірно, спричинив дрон, оснащений вибуховим вантажем. Обійшлося без постраждалих і пошкоджень обладнання АЕС. Проте відбувся удар на дорогу між двома головними воротами ЗАЕС.

Команда ISAMZ (місія підтримки та сприяння МАГАТЕ в Запоріжжі) повідомила, що протягом останнього тижня військова діяльність у цьому районі, в тому числі поблизу заводу, була інтенсивною. Команда чула часті вибухи, повторюваний вогонь із великокаліберних кулеметів і рушниць, а також артилерію на різних відстанях від станції.

Читайте також: МАГАТЕ: на ЗАЕС допустили можливість демонтажу градирні після пожежі

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час