Лукашенко своїм указом розширив можливість збивати безпілотники

Ударний безпілотник «Шахед», такими Росія регулярно атакує Україну, ілюстративне фото

Олександр Лукашенко 7 жовтня видав нову редакцію указу щодо припинення польотів авіамоделей і безпілотних літальних апаратів, якою розширив можливість збивати безпілотники у Білорусі.

Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, згідно з документом, право на застосування зброї і спеціальних засобів щодо БпЛА «разом із військовослужбовцями (працівниками) військових формувань й органів внутрішніх справ» тепер отримають також «працівники інших воєнізованих формувань».

Такими повноваженнями будуть наділені, зокрема, прокуратура, Державний комітет судових експертиз, органи фінансових розслідувань Комітету держконтролю, Державна інспекція охорони тваринного і рослинного світу при президентові, органи й підрозділи з питань надзвичайних ситуацій, митні органи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Білоруський гаюн»: вночі у Білорусі збивали російські «Шахеди»

У новій редакції указу також зазначається, що його норми встановлюються, в тому числі, з метою «забезпечення національної безпеки, охорони громадського порядку і громадської безпеки». У попередній версії документа такого уточнення не було.

В указі також вказано, що його видали «з метою нормативного закріплення права на застосування фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, бойової і спеціальної техніки не тільки щодо авіамоделей і БпЛА, а й безпілотних повітряних суден, безпілотних транспортних засобів, включно з підводними і надводними суднами, наземними апаратами і комплексами, керування якими здійснюється дистанційно або в автоматичному режимі».

У липні, серпні й вересні телеграм-канал «Білоруський гаюн», який спеціалізується на моніторингу воєнної ситуації, повідомляв про численні випадки вторгнення в повітряний простір Білорусі безпілотників, які використовує Росія для нападу на Україну.

4 жовтня Лукашенко визнав порушення кордону Білорусі бойовими безпілотниками і заявив, що білоруська сторона збиває їх, незалежно від того, українські це дрони чи російські.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Білорусі затримали жінку, з камери будинку якої було зняте падіння «Шахеда»