Латвія заборонила в’їзд машин із білоруськими номерами

Кордон Білорусі і Латвії

З 16 липня 2024 року заборонений в’їзд до Латвії зареєстрованих у Білорусі транспортних засобів. Цей захід спрямований на припинення економічної підтримки агресії Росії проти України з боку Білорусі, повідомляє Delfi з посиланням на Службу державних доходів Латвії.

Міністерка юстиції Латвії Інесе Лібіня-Егнере заявила, що Білорусь надає Росії «політичну та військову підтримку» у війні проти України, «тому Латвії необхідно діяти». Латвійське міністерство юстиції також розробляє законопроєкти, що регулюють перебування та використання зареєстрованих у Білорусі транспортних засобів на території Латвії, включно з їхньою обов’язковою перереєстрацією чи конфіскацією за недотримання правил. Передбачається, що конфісковані автомобілі можуть передаватися на потреби України. Обмеження не стосуватимуться дипломатичного транспорту.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Країни Балтії заявили, що виходять із єдиної енергосистеми з Білоруссю та Росією

Аналогічне регулювання, розроблене міністерством юстиції, вже діє у Латвії щодо транспортних засобів, зареєстрованих у Росії. Влада Латвії посилається на восьмий пакет санкцій ЄС проти Росії та Білорусі, в якому передбачається можливість конфіскації автомобілів, зареєстрованих у цих країнах. При цьому Єврокомісія випустила роз’яснення, відповідно до яких кожна держава самостійно визначає, чи допускатиме вона машини з російськими номерами.

Інесе Лібіня-Егнере також наголосила, що Рига підтримує демократичний рух Білорусі та «продовжить шукати рішення для ситуацій, коли в Латвії шукають притулку білоруські опозиціонери».