«Як рак, тільки гірше»: Кислиця розкритикував головування Росії в Радбезі ООН після удару по «Охматдиту»

Сергій Кислиця розкритикував головування РФ у Раді безпеки ООН, висловивши думку, що місце голови займає «представник терористичного путінського режиму»

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця згадав про удари Росії по медичних закладах у Києві під час свого виступу на засіданні Ради Безпеки ООН на тему «Підтримання миру та безпеки України» 9 липня. Текст виступу оприлюднила пресслужба дипломатичного представництва.

Кислиця вказав на те, що, окрім «Охматдиту», російських ударів зазнав пологовий будинок у столиці України, а також житловий будинок.

«Не забуваймо, що зусилля, яких Росія докладає, щоб завдати шкоди українським дітям, були основним аспектом її агресії з самого початку. Дітей, яких Росія не може викрасти і яким не може промити мізки, Росія вбиває», – заявив він.

Кислиця також розкритикував головування РФ у Раді безпеки ООН, висловивши думку, що місце голови займає «представник терористичного путінського режиму»:

«Людина, яка сьогодні головує в Раді Безпеки, представляє злочинця, якого розшукують за підозрою у вчиненні злочинів проти дітей і який підлягає арешту за ордером Міжнародного кримінального суду».

Читайте також: ДСНС: роботи в Шевченківському районі Києва завершені, деблокували тіло дівчини-підлітка

Дипломат зазначив, що, хоча офіційна Москва звинувачує в ударі по цивільних об’єктах «українську ППО», російські пропагандисти «більш відверті», і деякі з них відкрито схвалюють удар по «Охматдиту» як спосіб залякування.

Також Кислиця звернув увагу, що бомбардувань зазнавали також лікарні в Сирії в ході російської військової кампанії в цій країні, нагадавши про атку на дитячий медичний заклад у Алеппо в 2016 році.

«Показово також те, що в 2020 році Росія вийшла з добровільної угоди ООН, спрямованої на захист лікарень і поставок гуманітарної допомоги в Сирії», – сказав він.

На думку представника України, атака на дитячу лікарню свідчить про небажання Кремля брати участь у мирному процесі, а також «глибокої зневаги Росії до будь-яких мирних ініціатив, незалежно від їх походження».

«Росія – це як рак, тільки гірше. Вона припинить вбивати та поширювати насильство лише тоді, коли буде нездатна це робити. Необхідно збивати російські ракети. Необхідно знищувати російську бойову авіацію в місцях її базування. Необхідно вжити сміливих заходів для усунення будь-якого дефіциту безпеки», – закликав Кислиця.

Він згадав також про підготовку до Саміту майбутнього ООН, запланований на вересень 2024 року, спитавши: «про яке майбутнє ми говоримо, якщо вбивця відчуває себе комфортно, сидячи тут по коліно в дитячій крові в кріслі Голови Ради Безпеки?».

Росія вдарила по дитячій лікарні «Охматдит»: наслідки масованої атаки РФ на столицю (фотогалерея)

Кислиця закликав вирішити питання «перебування диктаторського кремлівського режиму на радянському місці постійного члена Ради Безпеки ООН»:

«Міжнародне співтовариство має необхідні спроможності для надання агресору належних відповідей. Відповідей єдиною мовою, яку розуміє будь-який агресор, – сильними, рішучими та об’єднаними діями на захист Статуту для припинення його порушень та забезпечення відповідальності за всі злочини, включно з тими, що були вчинені вчора».

Російські війська вранці 8 липня завдали по Україні ракетних ударів. Зокрема, по Києву, Дніпру, Кривому Рогу і Донеччині. Сили оборони України збили 30 із 38 російських ракет, повідомили у Повітряних силах.

Серед інших об’єктів, під російський ракетний удар потрапило одне з приміщень дитячої лікарні «Охматдит». Постраждав корпус, де були діти на діалізі, розповів міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко. У лікарні загинули двоє людей.

Також через російську атаку був пошкоджений медцентр у Дніпровському районі. У житловому будинку на Сирці (Шевченківський район) був повністю знищений один підʼїзд, під завалами перебували люди.

За підсумками ДСНС, внаслідок російської атаки по Києву 8 липня загинули 33 людини, в тому числі п’ятеро дітей. Постраждала 121 людина, серед них 10 дітей, 11 людей були врятовані. Крім того, ще 10 людей загинули в Кривому Розі, одна – в Дніпрі, троє – в Покровську на Донеччині. Загалом по Україні були поранені 140 людей.