Пожежа в костелі в Києві: пошкоджений унікальний орган

Унаслідок пожежі в костелі Святого Миколая в Києві, що на вулиці Великій Васильківській, ввечері 3 вересня був пошкоджений унікальний орган, спеціально створений для цієї будівлі, яка використовується і як римо-католицький храм, і як Національний будинок органної і камерної музики, повідомили Державна служба з надзвичайних ситуацій і Міністерство культури та інформаційної політики.

Як поінформували в ДСНС, пожежу, що була на площі 80 квадратних метрів, ліквідували о 23.26 3 вересня. Вогнем пошкоджено орган. Жертв і потерпілих немає. До гасіння залучались 80 осіб і 16 одиниць техніки ДСНС.

«Загоряння виникло під час репетиції… Значної шкоди будівлі не завдано. З’ясовуємо ступінь пошкодження органу. На місці працює поліція для з’ясування причин загоряння», – повідомили у МКІП.

Міський голова Києва Віталій Кличко раніше інформував, що загоряння сталося між першим і другим поверхами і швидко розповсюдилось на покрівлю будівлі, пожежі був наданий 2-й ранг.

За повідомленням із місця події кореспондента Радіо Свобода, відкритого вогню зовні не спостерігалося, але було велике задимлення.

Київ: у костелі Святого Миколая сталась пожежа – фоторепортаж

Костел Святого Миколая в Києві був збудований на початку 20-го століття в неоготичному стилі з нового на той час будівельного матеріалу – бетону.

За радянських часів будівля була закрита і використовувалася як службові приміщення, а на вежах костьолу розвісили антени системи глушення «ворожих», як казали в радянські часи, радіостанцій – таких, як Радіо Свобода. Через пошкодження й недогляд будівля перебуває в поганому стані, особливо всередині – за словами представників релігійної громади, «буквально розпадається». Численних косметичних ремонтів, яких багато робили останніми роками, для виправлення ситуації недостатньо, кажуть вони.

Тим часом іще з початку 1980-х років будівлю після певного ремонту перетворили на Національний (у ті часи Республіканський) будинок органної і камерної музики, і спеціально для нього був замовлений орган виробництва відомої чехословацької (нині чеської) фірми Rieger-Kloss. Його вартість у сучасних цінах, за деякими повідомленнями, оцінюють в 1,2 чи й 1,5 мільйона євро.

Водночас можливість ремонту органу неясна: чеська фірма-виробник кілька років тому оголосила про неплатоспроможність, звільнила всіх працівників і припинила роботу, повідомляла чеська преса.

Новий концертний сезон мав початися 10 вересня з концерту «Парад органістів».

Із початку 1990-х років у будівлі також проводить свої служби Божі й інші заходи римо-католицька релігійна громада. Це призводить до незручностей для обох користувачів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Костел святого Миколая: храм чи концертний зал?

На початку 2020 року тодішній міністр культури України Володимир Бородянський заявляв, що його міністерство «почало підготовку до початку реставраційних робіт», яких потребує будівля костелу, і що «на реставрацію фасадів у державному бюджеті на 2020 рік заплановано близько 50 мільйонів гривень».

При цьому в серпні 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики, вже з новим керівництвом, знову назвало реставрацію фасадів костелу Святого Миколая в Києві серед проєктів, які були лише в цей час додані до так званої програми «Велика реставрація» і мали б бути реалізовані до кінця 2021 року.

Громада просить МКІП передати храм їй у власність, після чого вона обіцяє знайти кошти на його повноцінну реставрацію. В міністерстві кажуть, що це буде можливо тоді, коли для цінного органу знайдеться чи буде збудована інша концертна зала.