Армія РФ щоденно б’є по Курщині десятками КАБів – ЗСУ

Вид на будівлю газовимірювальної станції, пошкоджену під час боїв між українськими та російськими силами поблизу прикордонного переходу Суджа, Курська область, Росія, 16 серпня 2024 року

За одну добу на Курському напрямку російська армія використовує від 10 до 20 керованих авіаційних бомб (КАБів). Ситуація на полі бою напружена. Про це Радіо Свобода розповів речник оперативно-тактичного угруповання військ «Сіверськ» полковник ЗСУ Вадим Мисник.

«Постійні зміни відбуваються в ході бойових дій. Але наші підрозділи ситуацію контролюють і виконують поставлені задачі. Ворог традиційно намагається використати свою перевагу у живій силі, техніці, активно застосовує авіацію. Зокрема вони з глибини своєї території наносять удари КАБами по району, який контролюють Сили оборони. По району Курщини у середу запустили 9 КАБів, за добу вівторка запустили 24 КАБи», – каже він.

Треба враховувати місцевий рельєф і особливості ведення цієї операції, додає Мисник. На Курщині набагато більше лісових смуг, є суцільні лісові масиви і багато водойм.

«Вони постійно проводяться штурмові дії, контрнаступальні дії в одному чи іншому місці. Наші сили також проводять відповідні завдання. Тож сказати, що хтось в активній обороні, а хтось в наступі – неможливо. Адже ситуація міняється. Штурмові і наступальні дії відбуваються з обох боків», – уточнює він

Натомість підтвердити або спростувати інформацію про втрату одразу кількох населених пунктів ЗСУ на Курщині речник відмовився, зважаючи на динамічний розвиток ситуації.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сирський: Росія перекинула до Курської області з інших напрямків 50 тисяч військових

14 жовтня російські медіа писали, що Україна за тиждень втратила 100 квадратних кілометрів у Курській області. Про активізацію наступальних дій і повернення захоплених Україною територій Курщини щоденно звітує російське Міноборони. У Генштабі ЗСУ цю інформацію не коментували.

6 серпня Україна розпочала раптовий наступ у Курській області Росії. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, серед них – райцентр Суджа. Російська влада у Курській області РФ оголосила режим надзвичайної ситуації федерального масштабу.

У МЗС заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

За даними головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, ЗСУ станом на 20 серпня контролювали понад 1260 квадратних кілометрів території і 93 населені пункти у Курській області Росії. Після того повідомлялось, що частину з них російська армія повернула.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія намагалась відтиснути позиції ЗСУ на Курщині, але військові тримають рубежі – Зеленський