Зеленський каже, що операція в Курській області триває, обмінний фонд поповнюється

Операція у Курській області РФ «триває саме так, як і розраховувалося», повідомив у новому звернені президент Володимир Зеленський з

Операція у Курській області РФ «триває саме так, як і розраховувалося», заявив у новому зверненні президент Володимир Зеленський за підсумками доповіді головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

«Хоробрість українців робить великі речі. Зараз зміцнюємо наші позиції. Плацдарм нашої присутності стає сильнішим. Я хочу подякувати кожному воїну, який це забезпечує», – сказав Зеленський.

Крім того, президент висловив «подяку кожному підрозділу, який поповнює обмінний фонд України за рахунок нових російських військових полонених». Він зазначив, що «це наближає звільнення українських військових та цивільних з російського полону».

Зеленський додав, що «цього тижня відбулось перезавантаження переговорної групи та всієї інфраструктури обмінів».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Обміняти Суджу на Бердянськ». Росія виводить війська з півдня України?

«Долучилися на рівних із ГУР, СБУ, МВС, Збройні cили, Служба зовнішньої розвідки. Буде посилено також присутність інфраструктури омбудсмена в областях України, щоб усюди відбувалась прозора та якісна робота з рідними полонених, із громадськими активістами, які готові допомагати», – розповів голова держави.

Президент резюмував, що «це є безперечним пріоритетом України та одним із десяти пунктів формули миру».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Смілива операція, яка принизила Путіна»: огляд західних ЗМІ про прорив кордону Росії на Курщині

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над понад 80 населеними пунктами, серед них – райцентр Суджа.

Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. Проте в Курській області оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З регіону на цей час евакуйовано понад 120 тисяч людей.

Президент Володимир Зеленський 13 серпня у своєму відеозверненні сказав, що в Курській області РФ вже сотні військових російської армії здалися в полон. Москва про це не повідомляє. Точне число полонених – невідоме.

Раніше телеканал CNN із посиланням на двох високопоставлених чиновників США повідомив, що Росія перекинула з окупованих територій України до російської Курської області кілька бригад чисельністю не менше від однієї тисячі осіб кожна, щоб протистояти наступу ЗСУ, але серйозних сил із ділянок фронту в Україні досі не знімала.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Україна повернула військову ініціативу». Чи переламає наступ у Курській області хід війни?